Times: Erdoğan Eski Müttefikleriyle Bir Araya Gelmeye Çalışıyor, İsrail Dahil

TAKİP ET

The Times gazetesinde yer alan bir haberde Türkiye'nin dış politikadaki gidişatı değiştirmek amacıyla eski müttefikleriyle bir araya gelmeye çalıştığı ve hedeflerden birinin de İsrail ile yakınlaşmak olduğu görüşlerine yer verildi.

Yıllardır Rusya, Çin ve İran'la sistemli bir yakınlaşma politikası güderek Türkiye'nin Batı ile bağlarını zayıflatan Tayyip Erdoğan hükumeti, alışılageldik şekilde keskin bir politika değişikliğine giderek yeniden yönünü Batı'ya çevirdi.

Bugün The Times gazetesinde Anshel Pfeffer imzalı konuya dair bir yazı yayımlandı. Haberde Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas ile olan bağlarını gözden geçirdiğine ilişkin bir tespitin altı çizilirken 'Hamas ile ilişkilerden' kastın ne olduğu şu ifadelerle açıklandı:

"Türkiye, Hamas'ın bazı önemli üyelerine uzun süreli vizeler hatta Türk vatandaşlığı verdi. Sahiplenilmenin getirdiği rahatlıkla Hamas başına buyruk davranmaya başladı. Geçen sene, İstanbul'u, diğer ülkelere siber saldırılar düzenlemek dahil gizli operasyonları için bir merkez olarak kullanmaya başladı.

Faaliyetleriyle ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya başlıyor. Bunların arasında mühendislik ve tıp okuyan Filistinli öğrencileri üye yapıp gizli operasyonları için ülke dışına göndermek de var."

Bu politikaların Türkiye'nin 'yakın rakipleri' olarak nitelendirilen Yunanistan ve Kıbrıs'ın İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve diğer Arap devletleriyle ittifakına zemin hazırladığı görüşüne de haberde yer verildi.

Yazının devamında Türkiye'nin dış politikadaki bu gidişatı değiştirmek amacıyla İsrail de dahil olmak üzere 'eski müttefikleriyle' bir araya gelmeye çalıştığı ise şöyle açıklandı:

"Dış politikası darmadağın olan Erdoğan, ülkesinin eski müttefikleriyle yeniden bir araya gelmeye çalışıyor. İsrail dahil. Elinde, İsrail'in ilgilenebileceği bir pazarlık kozu var: Hamas.

Erdoğan açıktan, Türkiye'nin Filistinlileri İsrail'e karşı desteklediğini söylüyor. Ama Hamas'ın, kendisinin haberi olmadan yetki sınırlarını aşması, Erdoğan'a örgütün faaliyetlerini kısıtlaması için bir gerekçe sağladı.

Türk hükümeti son haftalarda Hamas'ın operasyonlarına sınırlamalar getirmeye başladı. Türk medyasında yer alan haberlere göre üyelerine artık uzun süreli vizeler veya Türk vatandaşlığı verilmiyor. En azından bir defasında, bir Hamas üyesi İstanbul havalimanında gözaltına alınıp sınır dışı edildi.

Diğer ülke istihbaratlarıyla çalışan Türk istihbaratı, öğrencilere yardım eden bir Müslüman vakıf kılıfında faaliyet gösteren, aslında İstanbul'da militanlar tarafından kullanılan bir paravan örgüt ağı olan şebekeyi ortaya çıkardı."

tayyip erdoğan hamas israil birleşik arap emirlikleri bae yunanistan kıbrıs israil akp the times