Tiroid Bezi İltihabı Nasıl Geçer?

TAKİP ET

Nadiren de olsa tekrarlayan tiroid bezi iltihabı durumlarında ameliyatla bezin alınması gerekebilir. 

Tiroid bezi iltihabı, kısada tiroidit olarak adlandırılır. Çok yaygın olarak görülmese de üç farklı çeşitte görülen tiroidit, kişilerde birçok farklı şikayete yol açmaktadır. Yaşanan şikayetlerin diğer rahatsızlıklarla ortak olmasından kaynaklı tanıda da zorlanıldığı bilinmektedir. Bu sebeple tiroid bezinin ne olduğundan tiroid bezine bağlı hastalık semptomlarına ve tedavilerine kadar geniş bir yelpazede tiroid bezi iltihabı hakkında bilgileri sizin için derledik.

Tiroid Bezi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Tiroid bezi, nefes borusunun önünde yer alan kelebek şeklindeki hormon salgılayan bezlerdir. Metabolizmanın ayarlanmasından sorumlu hormonların salgılanmasıyla görevlidir. Görevi hormon salgılamak olduğundan tiroid bozuklukları, önemli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu sorunlardan biri de tiroid bezi iltihabı (tiroidit) olarak karşımıza çıkar.

Tiroid Bezi İltihabı Neden Olur?

Tiroidit, sebebi henüz kesin olarak bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Genellikle sinsi bir şekilde ortaya çıkar ve çoğunlukla bademcik, ve diğer boğaz ağrılarıyla karıştırılabilmektedir. Bu sebeple tanısı geç ve zor koyulur. Bazen tanı koyulmadan ve fark edilmeden kendiliğinden iyileştiği de görülmektedir. Tiroid bezi iltihabı neden olur sorusu için ise bazı bakteri ve enfeksiyonların neden olduğu düşünülmektedir. Bunun yanında yorgunluk, stres, soğuk, grip  veya mevsimsel etkilerin de neden olduğu düşüncesini savunan görüşler de bulunmaktadır.  Nadir görülen bir iltihap türüdür, kandaki iltihap ve mikroplar nadiren tiroid bezine ulaşabilir. Çoğunlukla 20-50 yaş arası kişilerde görülmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür.

Tiroid Bezi İltihabı Belirtileri

Tiroiditin belirtileri çoğu zaman bademcik ağrısı veya diğer boğaz ağrıları, faranjit gibi farklı sorunlarla karıştırılmasına yol açmaktadır. Bu rahatsızlıkların belirtilerinin çoğu neredeyse aynıdır. Tiroid bezi iltihabı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Şiddetli boğaz ağrısı

Boğazda sertlik

Düşmeyen ateş 

Yorgunluk ve halsizlik

Ani kilo kaybı

Aşırı terleme

Çarpıntı

Yutmada zorluk

Ses kısılması

Kas ve eklem ağrıları

Sinirli ruh hali 

Huzursuzluk

Boğazda şişlik

Ses kısılması, yutkunma zorluğu, ateş, boğaz ağrısı, boğaz şişliği ve boğazda sertlik semptomları görüldüğü üzere bademcik ve faranjit gibi sorunlar ile ortak semptomlardır. Bu sebeple kişi tiroidit rahatsızlığından muzdarip olduğunun farkına varamayabilir ve dolayısıyla tanı ve tedavi aşamasında gecikmeler yaşanabilir. Aynı zamanda nadir yaşanan bir durum olduğundan çoğu zaman çok akla gelen bir rahatsızlık da değildir. Bunun yanında bazı durumlarda herhangi bir tedavi gerçekleştirilmeden de düzelme ve iyileşme görülebilmektedir.

Tiroid Bezi İltihabı Tanısı Nasıl Koyulur?

Tiroidit tanısı için ultrason ve biyopsi yöntemleri kullanılır. Ultrason ile şişme ve iltihap olup olmadığı görüntülenir. Ardından biyopsi işlemi ile alınan örnekte herhangi bir mikrop olup olmadığı incelenir. Tanının koyulmasının ardından koyulan tanıya göre tedavi süreci planlanmaktadır. 

Tiroid Bezi İltihabı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tiroid bezleri ile ilgili sorunların hepsinde olduğu gibi tiroidit probleminde de iç hastalıkları (dahiliye) bölümüne gidilmelidir. Ancak dahiliye polikliniğindeki doktor gerekli gördüğü takdirde hasta, iç salgı bezleriyle ilgili olan endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid bezi iltihabına hangi bölüm bakar sorusu için genel hatlarıyla dahiliye polikliniği ve dahiliye doktorlarının baktığı söylenebilir. 

Tiroid Bezi İltihabı Nasıl Geçer?

Tiroidit rahatsızlığı için uygulanan tedaviler rahatsızlığın çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Ancak bu rahatsızlığın tedavi sürecinde de diğer hastalıklarda olduğu gibi istirahat büyük bir önem taşır. Bunun yanında stres ve yorgunluk yaratacak eylem ve durumlardan uzak durulması önerilir. Tiroid bezi iltihabı nasıl geçer sorusu için şu yanıtlar verilebilir:

Hafif seyreden rahatsızlıklarda herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan iyileşme sağlanabilir.

Ağrı var ise ağrıların hafifletilmesi için ağrı kesici ilaçlar veya aspirin kullanılabilir. Bu ilaçlar ağrıyı keserken aynı zamanda tedavi edici özellik de taşımaktadır. 

Ağrı kesici ve aspirinlerden beklenen etki alınmadığı takdirde kortizon kullanılabilmektedir. Çoğunlukla kortizon tedavisi ile hızlı sonuç alınmaktadır. Kortizon içeren ilaçlar yüksek dozda başlanarak 4-5 günlük dilimlerde zamanla dozu düşürülür. Yaklaşık 2 ay kadar tedavi uygulanır. 

Doktorun önerilerine uyulmaması ve verilen ilaçların düzenli kullanılmaması sonucu tam bir iyileşme gerçekleşmeyebilir veya tam iyileşme sağlansa da iltihabın tekrarlama riski olabilir.

İlaçlara rağmen 6-9 ay gibi bir sürede iyileşme sağlanamadıysa veya sürekli olarak tiroid bezi iltihabının tekrarlaması gibi bir problem varsa ameliyatla tiroid bezlerinin alınması gerekebilmektedir. 

Anlatıldığı gibi tiroidit çok nadir karşılaşılan ve birçok farklı semptoma sebep olan bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda birçok farklı türü de bulunmaktadır. Buna bağlı olarak tiroid bezi iltihabı tedavisi de değişiklik göstermektedir. Bazı türlerinde antibiyotik tedavisi uygulanırken bazı türlerinde ise antibiyotik tedavisine yer verilmemektedir. Buradan yola çıkarak tiroidit rahatsızlığının tedavisi için dahiliye bölümlerinde bulunan bir uzman doktora başvurulması gerektiği söylenebilir. Tiroidit çoğunlukla ağrı kesici, aspirin, antibiyotik gibi ilaçlarla tedavi edilse de bazı durumlarda herhangi bir tedaviye gerek kalmadan iyileşebilmektedir. Bunun yanında nadiren de olsa tekrarlayan tiroid bezi iltihabı durumlarında ameliyatla bezin alınması gerekebilir. 
 

tiroid bezi iltihabı tiraid bezi tiroid bezi iltihabı nasıl tedavi edilir