Titanik'in Enkazında Kaybolan Denizaltıyla İlgili Skandallar Zinciri Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Titan'ın kaybolmasında skandallar zinciri...

Titanik'in enkazını gezmek ve yeni keşiflerde bulunmak için turizm seferine çıkan bir denizaltı, Kanada'nın güneydoğu kıyılarında kayboldu.

Öte yandan denizaltının sahibi olan OceanGate ile ilgili skandallar zinciri ortaya çıktı. "Titan" isimli denizaltının bağımsız bir kuruluş tarafından onaylanmadığı öğrenildi.

Şirket, 2019’daki bir basın açıklamasında Titan’ın bağımsız bir kuruluş tarafından onaylanmamasını ‘inovasyon’a bağlayıp “Gerçek dünyada test edilmeden önce, dış bir kuruluşu dahil etmek hızlı inovasyonun lanetlenmesidir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Titan'la yolculuk eden bir CBS muhabiri, seyahat ettiğinde ‘ aracın herhangi bir düzenleyici kurum tarafından onaylanmadığını veya tasdiklenmediğini ve yolculuğun fiziksel yaralanma, sakatlık, duygusal travma veya ölümle sonuçlanabileceğini’ kabul eden bir feragatname imzalamış.

2018’de ise dalış uzmanları, Oceangate’in Titan’ı inşa ederken benimsediği deneysel yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirmiş ve tasarımıyla ilgili olası ‘yıkıcı’ sorunlar konusunda uyarmış.

New York Times tarafından ortaya çıkarılan ve CEO’ya yazılan bir mektupta Deniz Teknolojisi Topluluğu, aracın tasarımının yerleşik endüstri güvenlik standartlarını aşan ‘yanıltıcı’ iddialarda bulunduğunu söyledi.

OceanGate'in eski denizcilik operasyonları müdürü David Lochridge,  "Titan'ın gövdesinde tahribatsız testlerin yapılmadığını" ortaya çıkarttığını ve OceanGate'in kurucusu ve CEO'su Stockton Rush'a sorunları dile getirdiğinde haksız yere işine son verildiğini söyledi.

Denizaltıyla beraber kaybolan OceanGate CEO'su Stockton Rush'un geçmişteki bir röportajında "Diğer firmalar denizaltı kullanımında tecrübeye sahip eski askerleri alıyorlar, bunlar hep 50 yaşında beyaz erkekler. Ama bu ilham verici değil. Biz "farklı" gençleri işe aldık" diyor.