Togan'ın St. Petersburg'daki Büstünün Kaldırılmasına DQTK'dan Tepki

TAKİP ET

Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreterliği, büyük Türkolog ve tarihçi Togan'ın St. Petersburg'daki büstünün kaldırılmasına ve Türk akademisinin yaşanan skandal karşısındaki sessizliğine tepki gösterdi.

Türk topraklarında işgalci konumda bulunan ve sayısız Türk düşmanı politikanın altında imzası bulunan Rusya'daki antidemokratik Putin Rejimi, St. Petersburg Devlet Üniversitesi'nde bulunan Başkurt tarihçi Prof. Dr. Zeki Velidi Togan'ın büstünü kaldırdı.

Kararın alınmasında rol oynayan Savcılık, atılan adımın gerekçesi olarak sözde Rusya Ceza Kanunu’ndaki aşırılıkla mücadele yasasının ihlalini gösterdi. 29 Ocak 2021 tarihinde gerekli mahkeme kararı elde edilerek büstün kaldırılması karşısında sergilenen tepkisizliğe ve sessizliğe Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreterliği tepki gösterdi. 

Konuya dair DQTK Genel Sekreterliği'nden gelen yazılı açıklama şöyle:

"Rusya’nın bu ahlaksızca ve edepsizce hareket ve hakaretine ilk başta; tezlerinde, makalelerinde, kitaplarında Zeki Veli Togan’a atıf yapan Türk tarihçileri ve Türkologlarının, Türkiye üniversitelerinin tepki vererek olayı protesto etmesi gerekirdi.

Ne yazık ki aradan bir hafta geçmesine rağmen Türk akademik camiasının Rusya çekingenliği bir başka üç maymun oyununu sergilemelerini izlettirdi. Hasılı, rahmetli Zeki Velidi Togan’ın hakkı üzerinizdedir ve siz bu hakkı bir kez daha ödeme aczi içindesiniz.

Türk tarihinin yıldız şahsiyetlerine karşı yapılan bu yeni Rus edepsizliğine karşı tepki vermek, bunu duyurmak da bir avuç Kırımlı ve Kazanlı’ya nasip oldu bir kez daha vesselam. Bununla birlikte Rusya’nın büyük tarihçimiz Zeki Velidi Togan’a çirkin iftiraların ardına sığınarak gerçekleştirdiği bu hayasızlığı protesto ediyoruz. Togan, tarihe elmas harflerle geçmiş bir şahsiyettir. Onun aziz hatırasına yapılan bu hakareti gerçekleştiren Kremlin idaresinin tarihe ne şekilde geçeceği ise çoktan bellidir.”

dqtk genel sekreterliği namık kemal bayar st. petersburg togan büstü kremlin rusya rus edepsizliği saygısızlık tepki