Tokat'ta 700 Yıllık Hamam Müze Olacak

TAKİP ET

700 yıllık Mustafa Ağa Hamamı, restorasyon çalışması yapılarak müzeye dönüştürülecek.

Selçuklu döneminde 14. yüzyılda yapıldığı değerlendirilen 700 yıllık Mustafa Ağa Hamamı'nın restorasyon çalışmaları sonrasında müzeye dönüştürülmesine karar verildi. 

17 yıldır kullanıma kapalı olan Tarihi Sulu Sokak Çarşısı'ndaki hamamın restorasyonunun 600 günde tamamlanması ve yaklaşık olarak 5 milyon TL’ye mal olması bekleniyor.

Mimar Seda Kavukcuoğlu Yüzer, hamamın kültürün yaşatıldığı bir müzeye dönüştürüleceğini söyleyerek “Tokat’ta, Mustafa Ağa hamamı gibi başka birçok hamam da var. Bunlardan bir kısmı hala günümüzde hamam olarak kullanılıyor. Fakat Mustafa Ağa hamamı hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze olacak. Eskiden hamamda ne tip organizasyonlar olurmuş? Damat hamamı, gelin hamamı bunlar canlandırılarak günümüz insanına anlatıldığı bazı görseller, modellemeler yapılacak” diye konuştu.

Yüzer, tarihi hamamın keçecilik yapılma özelliği ile diğer hamamlardan ayrılan nadir hamamlardan olduğunu belirterek, "Selçuklular dönemine ait bir yapı. Dönüşümlü olarak kullanılan bir hamam değil. Kadınlar ve erkekler kısmı ayrı ayrı hizmet veren bir yapı. Zemin katlarında kagir, üst katlarında ahşap karkas arası kerpiç dolgu tekniğiyle yapılmış. Tarihi hamamının birçok hamama göre farklı özellikleri var. Türkiye’de aslında keçecilik yapılan önemli hamamlardan bir tanesi. Erkekler bölümünde hamamın sağ kısmında keçecilik için bir oda var. Eskiden keçe dövülürmüş” ifadelerini kullandı.

 

 

tokat mustafa ağa hamamı müze olacak 700 yıl tarihi