Tokayev Dönemi Sona mı Eriyor? Kanlı Ocak Olaylarına Katılanlar İçin Af İlan Edildi

TAKİP ET

Kazakistan'da Cumhurbaşkanı'nın görev süresini kısaltmayı teklif eden Kasım Cömert Tokayev'in dönemi erkenden sona erebilir. Tokayev parlamentoda yaptığı konuşmada görev süresinin kısaltılmasını ve tek dönem görev şartı getirilmesini önermişti. Parlamentoda bu değişikliğin Tokayev'i de etkilemesi ve yaklaşan seçimlere katılamaması teklifi getirildi.

Kazakistan parlamentosunda Cumhurbaşkanı sıfatıyla açılış konuşması yapan Kasım Cömert Tokayev, kanun değişikliğiyle Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin tek dönem için 7 yıl olarak belirlenmesini önerdi.

Kazakistan'ın yeni bir güven iklimine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Tokayev, "İddialı bir programın uygulanması için 7 yıl yeterlidir. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı görevinin bir dönemle sınırlandırılması, Devlet Başkanı'nın ülke çapında kalkınma için stratejik görevlerine azami şekilde odaklanmasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Nazarbayev Aday Olamayacak

Türkistan Türklerinden, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Anar Somuncuoğlu, Kazak Adalet Bakanlığı'nın "En son Anayasa değişikliğine göre Nazarbayev'e tanınan ayrıcalık kaldırıldığı ve normalde iki dönem cumhurbaşkanı olan kişi bir daha aday olamayacağı için, Nazarbayev istese de seçimlerde aday olamaz" açıklaması yaptığını aktardı.

Tokayev Dönemi Sona mı Eriyor?

Tokayev'in önerisini ve Adalet Bakanlığı'nın kararını aktaran Somuncuoğlu, "Adalet Bakanlığı'na göre ayrıca cumhurbaşkanlık süresinin 7 yıla artırılıp tek dönemle sınırlandırılması değişikliği erken seçimden önce yapılabilir. Böylece bu şart Tokayev için de geçerli olacak" dedi. Yani kanun değişikliği bu şekilde yapılırsa Tokayev, sonbaharda yapılacağı konuşulan erken seçimde aday olamayacak.

Kanlı Ocak Olaylarına Katılanlar İçin Af İlan Edildi

Ayrıca Tokayev, Kanlı Ocak olaylarına katılanlar için af ilan ettiğini duyurdu. Olaylardaki taşkınlıkları organize edenler ve ağır suç işleyenlerin af kapsamı dışında bırakıldığı bildirildi.

Almatı'da 'Kanlı Ocak' Mitingi: Tokayev Defol, Tüm Ülke Senden Nefret Ediyor

 

Kasım Cömert Tokayev tokayev kazakistan cumhurbaşkanı kanlı ocak olaylarına katılanlar için af ilan edildi cumhurbaşkanlığı görev süresi kısaltılsın erken seçim önerisi adalet bakanlığ adalet bakanlığı