Tokayev, Nazarbayev'i Adım Adım Kazakistan'dan Siliyor: Nur Bank'ın 'Nur'u Gitti

TAKİP ET

Kazakistan diktatörü Tokayev, Nursultan Nazarbayev'i ülkeden adım adım siliyor.

Kazakistan diktatörü Tokayev, ülkeyi 30 yıl boyunca bilfiil yöneten Nursultan Nazarbayev'in ismini her yerden siliyor.

2 Ocak'ı 3 Ocak'a bağlayan gece Janaözen'de (Yeniözen) başlayan protestolar ülke sathına yayılmış ve önce protestolara neden olan gaz fiyatları geri çekilmiş, sonra ise hükümet istifasını Kasım Cömert Tokayev'e sunmuştu. Sonrasında Nursultan Nazarbayev "ömür boyu Güvenlik Konseyi Başkanlığı" görevinden ayrılmıştı.

Rus ordusunun desteğiyle Tokayev güçleri protestocu sivillere ülkenin her yerinde ateş açtı. Olaylarda kaç kişinin hayatını kaybettiği tam olarak bilinemiyor. Resmi rakamlara göre gözaltıların sayısı 12 binin üzerinde.

Bunun yanı sıra fırsattan istifade eden Tokayev, 30 yıllık diktatör Nursultan Nazarbayev'in vesayetinden tam anlamıyla kurtulmayı amaçlayan "adımları" attı. Ülkede üst düzey güvenlik bürokratları arka arkaya istifa etmeye veya "ölü bulunmaya" başladı.

Almatı'nın Turskib Bölgesi Polis Müdür Yardımcısı Tanat Nazanov iş yerinde "kalp krizi geçirerek" hayatını kaybetti. Kazakistan'ın istihbarat örgütü Ulusal Güvenlik Komitesi (KNB) Albayı Azamat İbrayev başkentteki evinde ölü bulundu. Ayrıca Jambıl Bölge Polis Şefi Janat Suleymenov da ölü bulundu. Suleymenov'un da intihar ettiği iddia edildi. 

"Kalp krizi" ve "intiharların" yanı sıra KNB'nin iki başkan yardımcısı görevden alındı. Diktatör Tokayev Marat Osipov ve Davlet Yergojin'in KNB'deki görevlerine son verildi. Ayrıca KNB Başkanı Karim Massimov'un da görevden alındığı bildirildi.
 

Kazakistan'da Üst Düzey Güvenlik Bürokratları Art Arda İntihara Başladı


7 Ocak'ta Kazak makamlarının resmi yazışmalarda başkent için "Nur Sultan" ismini kullanmamaya başladığını ve yerine "başkent" gibi ifadeler kullanıldığı bildirilmişti. 

Kazak Makamları Resmi Yazışmalarda Başkent İçin 'Nur Sultan' Demeyi Bıraktı



Son olarak Kasım Cömert Tokayev'in son toplantısında Nursultan Nazarbayev'in adının duvardan silindiği ve Nur Bank'ın tabelalarından "Nur" isminin kapatıldığı görülüyor.



nursultan nazarbayev tokayev kazakistan