Tokayev: Olaylarda Kazakistan Ordusu Görevini Onurlu Bir Şekilde Yerine Getiremedi

TAKİP ET

Kazakistan diktatörü Kasım Cömert Tokayev, protestolarla ilgili açıklama yaptı.

Janaözen'de (Yeniözen) başlayıp tüm ülke sathına yayılan protestolarla ilgili açıklama yapan Tokayev, eski Savunma Bakanı Murat Bektanov'u hedef aldı.

Yeni Savunma Bakanı Ruslan Jaksılıkov'la bir araya gelen Kazakistan diktatörü Kasım Cömert Tokayev, protestolar sırasında Kazakistan Silahlı Kuvvetlerinin görevini onurlu bir şekilde yerine getiremediğini söyledi. 

Ordunun kritik bir anda potansiyelini gösteremediğini ve dış yardıma başvurmak zorunda kaldıklarını belirten Tokayev, ordunun müdahale edememesinin sorumlusu olarak "komuta kabiliyeti gösteremeyen" eski Savunma Bakanı Murat Bektanov'u gösterdi.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) Kazakistan'daki görevinin kısa süreli ancak etkili olduğunu belirten Tokayev, askeri istihbaratı da güçlendireceklerini söyledi.

Ne Olmuştu?

Yılbaşında Janaözen'de (Yeniözen) başlayan protesto gösterileri tüm Kazakistan sathına süratle yayılmış ve hükümet istifa etmişti. Protestoların durmaması üzerine ülkeyi 30 yıl bilfiil yöneten diktatör Nursultan Nazarbayev Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevinden istifa etti ve Kasım Cömert Tokayev ülkeye KGAÖ adı altında Rus ordusunu çağırdı.

Rus ordusunun gelişiyle Tokayev, güvenlik güçlerine uyarı olmaksızın ateş açma emri verdi. Protestoların şiddetle bastırılmasıyla birlikte ülkede Nazarbayev'e yakın olan birçok üst düzey güvenlik görevlisi, ya intihar etti ya kalp krizi geçirdi ya da görevden alındı. Olayların son bulması sonrasında iki haftayı geçkin süredir ortalıkta görünmeyen Nazarbayev ulusa sesleniş konuşması yaparak Tokayev'e destek çağrısı yaptı.

kasım cömert tokayev nursultan nazarbayev kazakistan murat bektanov onurlu silahlı kuvvetleri