Tokayev: Rusya Bizim İçin 'Birlik Devleti'dir

TAKİP ET

Kazakistan diktatörü Kasım Cömert Tokayev, "Rusça" açıklamalarda bulundu.

Kazakistan diktatörü Kasım Cömert Tokayev, devlet kanalı Khabar 24'e "Rus dilinde" konuşarak yaptığı açıklamalarda Rusya'ya bir ziyarette bulunarak Rus diktatörü Putin'le görüşmek istediğini söyledi.

Janaozen'de (Yeniözen) başlayıp tüm Kazakistan sathına yayılan protestoları "terör saldırısı" olarak nitelemeye devam eden Tokayev, "KGAÖ barışı koruma birliğinin gelişi bu örgütün anlaşmasına uygun olarak gerçekleştirildi. Tamamen yasaldı" dedi.

"Kazakistan'daki KGAÖ barışı koruma birliği tek bir mermi bile sıkmadı" diyen Tokayev, "Ne kadar süre Cumhurbaşkanlığı yapacağımı bilmiyorum ama kesinlikle anayasaya uygun olarak en fazla iki dönem görev yapacağım. Yani bırakın anayasayı, yasalarda bile değişiklik yapılmayacak" diye konuştu.

KGAÖ'nün Kazakistan'a müdahalesi için Putin'in belli şartlar öne sürdüğüne ve Kazakistan'ın Rusya'nın "Birlik Devleti"ne katılacağı iddialarına yanıt veren Tokayev, "Borçlu olduğumuz iddialarıyla ilgili olarak: Sorumlu bir şekilde söylüyorum. Vladimir Putin'le yapılan hiçbir konuşmada ki uzun uzun birçok kez konuştuk, daha sonra ödeyeceğimiz herhangi bir şeyin konusu geçmedi. Kremlin tarafı destek vermek için ön koşul öne sürmedi. Nihayetinde Kazakistan için Rusya, Birlik Devleti'dir" ifadelerini kullandı.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov kısa bir süre önce Kazakistan'ın Rusya ve Belarus'un oluşturduğu "Birlik Devleti"ne dahil olması ihtimaline ilişkin "Bizim birilerini davet etme alışkanlığımız yok. Bizim, birisi başvurduğunda, onu yapıcı şekilde ele aldığımız bir prosedürümüz var. Birilerini kendine çağırma alışkanlığı Batılı meslektaşlarımızda var ve şu anda herkesi arka arkaya NATO'ya dahil olmaya çağırıyorlar. Bu bizim yöntemimiz değil, biz kibar insanlarız" demişti.

tokayev Kasım Cömert Tokayev rus diktatörü putin kazakistan diktatörü birlik devleti rusça