TOKİ Kurasında Suriyeliler

TAKİP ET

Suriyeliler artık TOKİ kuralarında da görülmeye başlandı.

Suriye'nin iç savaşa girmesiyle birlikte milyonlarca Suriyeli dünyanın dört bir yanına dağıldı. Bu büyük göçmen dalgasının en şiddetli biçimde etkilediği ülke, Türkiye oldu.

3 buçuk milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye, göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesini tartışıyor. Muhalefetin, özellikle Zafer Partisi'nin kuruluşuyla bu konuda baskısını artırmasıyla birlikte Suriyeli geçici göçmenlerin geri gönderileceğine yönelik söylemlere şiddetle karşı çıkan AKP'de 180 derecelik bir dönüş görüldü.

Önce Suriye'nin kuzeyinde yapılacak konutlara 1 milyon Suriyelinin geri gönderileceğini duyuran hükümetten isimler 2023 seçimlerinin ardından Suriyelilerin tamamının geri gönderilmesinden söz etmeye başladı.

Suriyeliler TOKİ'nin Talihlisi

Ancak Suriyelilere verilen vatandaşlıklar, hayatın her yerinde kendisini göstermeye devam ediyor. Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, özellikle de engelli ve şehit-gazi yakınlarına konut edindirmeyi amaçlayan TOKİ'nin düzenlediği kura sonuçlarında Suriyeliler olduğu görüldü. Temmuz ayında İstanbul Kayabaşı'nda yapılan 3. ve 4. etap evlerinin kuralarında 500 kişi 3+1 daireleri satın almaya hak kazandı. Kazananlar içinde "Lama Hamaideh, Muhammed Ammar Abdulazim, Abdulkader Mohammad" gibi isimler olduğu göüldü.

Kurada kazanamayan bir vatandaş "Önce, ‘kazanamadım ama neyse ki bu daireler ağırlıklı olarak ev sahibi olmayan şehit ve gazi yakınlarına gidiyor' diye düşündüm. Sonra listedeki isimleri görünce bunca vatandaşımız evsiz barksızken sonradan vatandaşlığa geçenlerin bu hakkı kazandığını görmüş oldum" diye konuştu.

suriyeliler toki kazananları arasında araplar ortadoğu arap Lama Hamaideh Ammar Abdulazim Abdulkader Mohammad istanbul kayabaşı 3. etap 4. etap