TOKİ'nin ''Depreme Dayanıklı'' Binasında Kolonlar Hatalı Çıktı

TAKİP ET

İzmir depreminde yıkılan binalar yerine yapılan binalarda kolonların hatalı olduğu ortaya çıktı.

İzmir'de yaşanan depremde yıkılan binaların yerine 7 tane proje ve rezerv alanı belirlenerek bu alanlar TOKİ'ye verildi. ''Depreme dayanıklı'' olma özelliği taşıması gereken binalardan birinde 5'inci kat kolonlarının hatalı olduğu ortaya çıktı. 

TMMOB İzmir İKK adına İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş, “Bir bina, statik açıdan doğru tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen kurallarına uygun imal edilmediği, imalat sonrası bakımları düzgün yapılmadığı takdirde herhangi bir depremde istemediğimiz sonuçların ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Üstelik bu tür imalat hatalarının, binanın yıkılması durumunda tespitinin de oldukça zor olduğunu ifade etmek isteriz. Dolayısı ile imalat aşamasındaki denetim de bu nedenle son derece önemlidir. Denetim konusunda yaşanabilecek herhangi bir zaafiyetin bedelinin çok acı olduğunu 30 Ekim tarihinde 117 kişinin göçük altında kalarak ölümü ve yaşanan mal kayıpları ile hep beraber yaşadık” diyerek yapılan bu hatanın ağır sonuçları olabileceğini kaydetti.

Denetleme Sonuçları Kamuoyu ile Paylaşılsın

İkinci proje alanında yer alan Yağcılar Apartmanı’nın yerine yapılan binada ortaya çıkan hatanın diğer binalarda olup olmadığının denetlenmesi gerektiğini söyleyen Ulutaş, “Hatalı imalatların kırılarak yeniden yapılacağına dair bilgi tarafımıza ulaşmıştır. Fotoğraflara yansıyan görüntüler İkinci proje alanında yer alan eski Yağcılar apartmanı 5'inci kat kolonlarına ilişkin olup gerek bu yapıda 5’inci kata kadar olan imalatın gerekse 7 proje alanında ve depremden etkilenen diğer alanlarda şimdiye kadar yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesini, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istiyor; usul ve yasalara, projesine ve fen kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılması idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

toki izmir deprem bina kolon hatalı depreme dayanıklı