Topal Dursun'un Torununun Dudak Uçuklatan Serveti

TAKİP ET

Binali Yıldırım ve ailesinin yaklaşık 140 milyon avro değerindeki dudak uçuklatan serveti...

Ulaştırma Bakanlığı döneminde "Yabancı bayraktan Türk bayrağına geçmek için üç ay süre tanıdık, bu süre zarfında Türk bayrağına geçenlerden para almıyoruz. Mazeret ortadan kalktı. Türk bayrağına geçmeyenler ısrar ederlerse biz burada iyi niyet görmüyoruz. Denizcilik Müsteşarlığımız bu konuda çalışıyor da” şeklinde konuşma yapan Binali Yıldırım ve ailesinin farklı ülkelerin bandıralarını taşıyan gemi varlığını giderek artırdı.

European Investigative Collaborations’ın (EIC) "Malta Files" kapsamında Yıldırım ailesinin malvarlığı hakkında yaptığı araştırma sonuçlarına göre ailenin Hollanda ve Malta gibi yabancı ülkelerin bayraklarını taşıyan ve bu ülkelerin şirketlerine kayıtlı olan en az 11 kargo gemisi ve bu gemilerden elde edilen 100 milyon doları aşan bir mal varlığı tespit edildi. 

Zeynep Şentek'in Black Sea'deki makalesine göre Yıldırım ailesi Hollanda'da hiçbir banka kredisi kullanmadan, peşin olarak 7 gayrımenkul almış. Erdoğan'ın İBB Başkanlığı sırasında İDO'nun başına getirilen Yıldırım, feribot büfeleri işletmesini amcasına verdiği için görevden alınmıştı. Bu olayın ortaya çıkması sonrasında aksi gibi siyasi kariyeri yükselişe geçilen Binali Yıldırım AKP'nin ilk Ulaştırma Bakanı olarak göreve geldiğinde, ailesinin mal varlığı ile ilgili olarak ortaya atılan iddialara sessiz kalmayı bir strateji olarak belirledi.

Şentek'in makalesine göre Yıldırım ailesinin değerleri 1,9 milyon dolar ile 33 milyon dolar arasında değişen 11 geminin 6'sının da peşin ödeme yöntemiyle satın alınmış. Gemilerin tamamı da Avrupa'nın vergi cennetlerinde bulunan offshore şirketler üzerine kayıtlı. Şirketlerin esas sahibinin öğrenilememesi için bir başka şirket tarafından kurulması gibi bir yöntem kullanılmış ancak South Seas Shipping NV şirketini kuran CMT Shipping NV'nin Malta sicil kayıtlarındaki şirket adına imza atan isim durumu ele veriyor: Erkam Yıldırım.

 

Topal Dursun'un Torununun Dudak Uçuklatan Serveti binali yıldırım yolsuzluk