Topkapı Sarayı Avlusunun Altında Sarnıç Bulundu

TAKİP ET

Roma dönemine ait olduğu söylenen yapının yağmur sularını biriktirmek amacıyla yapmılmış bir sarnıç olduğu tahmin ediliyor.

Tarihi yarımada ve bilhassa Topkapı Sarayı çevresi, Roma ve Bizans dönemine ait manastır, kilise, sarnıç ve benzeri birçok mimari esere ev sahipliği yapıyor. Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, bilim ve koruma kurulu kararları çerçevesinde Topkapı Sarayı'nın alt bahçelerinde yürütülen yeraltı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait olduğu düşünülen arkeolojik bir 'galeriye' ulaşıldı.

Saray'ın 1. avlusunda Roma dönemine ait olduğu düşünülen galeri üç bölümden oluşuyor. Galerinin, yağmur sularını biriktirmek için toprak altına yapılan sarnıç olduğu tahmin ediliyor. Sarayın ziyaret alanını genişletme projesi kapsamında rastlanılan kalıntıya ilişkin inceleme ve araştırma çalışmaları ise devam ediyor.

Buluntu hakkında bilgi veren İstanbul Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, “Buradaki çalışmalar Milli Saraylar İdaresi Bilim ve Değerlendirme Kurulu çerçevesinde Topkapı Sarayı'nın henüz ziyarete açılmayan alt kısımlardaki alanlarda bir peyzaj çalışması sırasında yapılan yer üstü ve yeraltı araştırmalar kapsamında bulundu. Burası Bab-ı Hümayun'dan girişte, sağ tarafa çizme kapısı diye adlandırılan kapıdan döndüğümüzde alt kısımda kalan bir galeri. Bu galerinin hemen üzerinde daha önceki yıllarda tespit edilen bir sarnıç var. Bu içinde bulunduğumuz galeri ise arkadaşlarımızın yaptığı yeraltı araştırmaları kapsamında yeni bulundu” ifadelerini kullandı.

tarihi eser lahit bodrum lahit lahit bulundu antik mezar mezar iskelet bulundu muğla tarihi eser muğla tarihi eser 2 bin yıllık lahit topkapı sarayı topkapı sarayı sarnıç istanbul sarnıç topkapı sarayı avlu