Trabzon Havalimanı Yine Kapatıldı

TAKİP ET

Trabzon Havalimanı bir kez daha uçuşa kapatıldı.

2020 yılında pandemi sırasında yandaş bir müteahhite gizli ihale ile onarımı yaptırılan Trabzon Havalimanı bir kez daha uçuşlara kapatıldı.

Aydınlatmada yaşanan bazı sorunlar kapatmaya gerekçe olarak sunulsa da uzmanlar bu durumun şüpheli olduğunu belirtiyor. Zira bir uluslararası havalimanının aydınlatmadaki eksiklikler nedeniyle kapatılması daha önce yaşanmadı.

Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre kapatmaya asıl havalimanı pistinde oluşan çökme ve çatlaklar neden oldu. Geçtiğimiz yıl yandaş MAKYOL'a özel davet yöntemiyle yapılan 58 milyon liralık ihale ile havalimanında onarım çalışması yapılmıştı.

Onarım çalışmalarının sona ermesiyle Trabzon Havalimanı yeniden açılmışsa da pistlerde çatlaklar oluşmaya devam etti. 20 Ağustos'ta da Havalimanı'nın pistinde çatlak oluşması nedeniyle uçuşlar durdurulmuştu.

Prof. Bektaş: Başımda Takke Olsaydı Sözüm Tutulur, Bu Noktaya Gelinmezdi

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin 45 yıllık Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş konuya ilişkin yaptığı uyarıların dinlenmemesine ilişkin "Sırtımda cüppe yerine, başımda takke olsa belki sözüm tutulur, bu noktaya gelinmezdi" dedi.

"Pistin bulunduğu bölge aslında güçlü bazaltik yapıya sahip ancak düzgün bir tabaka halinde değil. Sırt-çukur, sırt-çukur şeklinde.. Çukur alanlar kille karışık kırmızı yumuşak bir toprakla dolu ve bu zamanla çöküyor" diyen Bektaş, Karadeniz'in yılda 3 milimetre yükseldiğini ve kış aylarında Karadeniz'in hırçın dalgalarının havalimanının alt kısımlarını sürekli olarak oyduğunu söyledi.

Bu nedenle üstte kalan malzemelerin yerçekimi etkisiyle aşağıya kaydığını ve pistin zarar gördüğünü belirten Bektaş, "Yıllardan beri dalgalar havalimanının altını sürekli oya oya bu hale getirdi. Jeolojik yapıdaki sorun çevreden çıplak gözle bile görülebiliyor. Zeminin davranışı zaten pistin hemen yanındaki yamaçta açıkta net bir şekilde görülüyor. Zemin akıyor. Dolayısıyla pistin altında bunun olmaması mümkün değil" diye konuştu.

Siyasetin bilimin önünde gittiğini belirten Prof. Dr. Bektaş, havalimanının bulunduğu yerin jeolojik durumuna ilişkin yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını belirterek geçtiğimiz yapılan ihaleye ilişkin "Yapılan işte gizlilik var, neden gizlilik olsun. Ben hayatımı ortaya koyuyorum burdan uçağa binip İstanbul'a gideceğim, nasıl gideceğim? Acaba gerçekten sıkıntı var mı? Uçak kalkarken inerken bir sıkıntı yaşayacak mıyım? Yarın sorun yaşanmayacağının garantisini verebiliyorlar mı?" ifadelerini kullandı.

Trabzon Havalimanı Yine Kapatıldı