Trans Yüzücü, 'Yılın Kadın Yüzücüsü' Listesine Aday Gösterildi

TAKİP ET

Trans yüzücü Lia Thomas, 'NCAA Yılın Kadın Yüzücüsü' listesine aday gösterildi.

Uluslararası Yüzme Federasyonu’nun (FINA) trans bireyler hakkında verdiği ‘Erkek ya da kadın kategorisinde olamayacak’ şeklindeki kararın ardından, NCAA den (Amerikan Kolej Sporları Kurumu) trans yüzücü Lia Thomas'ı "Yılın Kadın Yüzücüsü" ödülüne aday gösterdi.

Pennsylvania Üniversitesi tarafından ‘NCAA Yılın Kadın Yüzücüsü’ ödülüne aday olarak gösterdiği Lia Thomas, listeye alındı.

FINA, Trans Yüzücülerin Kadınlarla Yarışmasını Yasakladı


Böylece kolej sporları açısında büyük öneme sahip olan ödülün aday listesinde tarihte ilk kez bir trans birey yer aldı. Ancak bu karara İngiliz yüzücü Riley Gaines sert tepki gösterdi. 


"Kadın Sporuna Bir Darbe Daha"


Sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Riley Gaines, kararı ‘Kadın sporuna bir darbe daha’ olarak nitelendirirken, "Önce kadın milli takımı, sonra da kolej ödülüne adaylık. NCAA, kolej sporları için çok önemli olan bu ödülü değersizleştirdi" dedi.

Ödülün akademik kariyer, hizmet ve karaktere bakılarak verildiğini de belirten Riley Gaines, "Thomas bu ödüle aday olmak için, bencillik ve politik davranmak dışında nasıl bir karakter gösterdi? Bu diğer kadın sporcular için büyük bir saygısızlık ve küçük düşürücü" ifadelerini kullandı.

Riley Gaines daha önce de, FINA’nın trans bireyler hakkında aldığı kararı desteklemiş ve kadın sporunun korunması gerektiğini belirtmişti.

trans yüzücü yılın kadın yüzücüsü ncaa lia thomas riley gaines