Translar, Feminist Gece Yürüyüşünde Kadınlara Şiddet Uyguladı İddiası

TAKİP ET

Kadınlar Günü'nde Taksim'de Feminist Gece Yürüyüşü düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Taksim'de Feminist Gece Yürüyüşü düzenlendi. 

Yürüyüşte transların, kadınlara şiddet uyguladığı iddia edildi.

Twitter'dan paylaşım yapan Avukat Deniz Akbıyık tanık olduğu olayı anlattı.

Akbıyık şu ifadeleri kullandı: 

Bugün şahit olduğum olayı birebir anlatacağım. Tarafları tanımam. Alandayken önümde iki kişi tartışıyordu (nedenini anlamadım ama birbirlerinin videosunu çekmişlerdi) her iki taraf da sen silersen silerim dedi ve en son aynı anda silmeye karar verdiler. Taraflardan biri daha sonra şiddete uğrayan kadındı.

Mağdur ismi vermemek için X diyelim. Videolar silindikten sonra Yıldız bir anda X'i kolundan tuttuğu gibi hırpaladı ve elinden pankartı alıp X'i sertçe itti ve pankartı parçaladı. Tam önümde olduğu için delirdim tabi ki. Failin elinden X'i alıp bağırmaya başladım burada bir kadına saldıramazsın diye. Pankartında "translar kadın değildir yazıyor" dedi ancak sonradan öğrendik ki pankartta "terf kim kız adımızı mı unuttun" yazıyormuş. (Pezevenk arkadaki yazıya ait)

Yıldız bunun üzerinde daha kalabalık bir grupla X'in üstüne yürüdü. X'in yanında bir arkadaşı vardı sadece ve Yıldız arkadaş grubuyla olayı daha da manipüle etti. Araya girip burada böyle bir kavga edemeyeceklerini anlatmaya çalışsam da asla dinlemedi. X'i yolun köşesine aldık daha fazla fiziksel şiddete uğramaması için. Komiteden birileriyle konuşuldu "ama ayrımcalık yapmış terf yazmış" dedi, arkadan bir kadın "mağdur suçlayıcılık mı yapacaksınız" diye cevap verdi. Neyse X'i uzaklaştırsak da Yıldız ve arkadaşları sürekli resmen kovaladı ve birsürü laf attılar. Arkadaşlarından rica ettim her iki tarafı da uzaklaştıralım diye ama asla gitmediler. Ben de arada isminin Yıldız olduğunu öğrendim. Geçen sene de bir kadına "y****ımı ye" diyerek şiddet uyguladı dendi. Bu sene de fiziksel şiddet uyguladı. Kimin beyanı nedir, kaçıncı dalga feministtir bilemem ama bu basbaya eril şiddettir.

Hala sinirliym. Hiçbir kadına eril şiddet uygulanmasına izin vermeyeceğim. Ben bugün polis şiddeti görmedim ama kadın hakları sebebiyle orda olduğunu söyleyen birinin bir kadına şiddet uyguladığını gördüm. X'e telefon numaramı verdim şahit olarak, video çeken varsa arıyor. 

Ek not: komiteden olduğunu söyleyen kişi gerçekten komiteden mi bilmiyorum. Tanımıyorum çünkü. Belki sallamıştır öylesine biridir yani hak yemeyeyim. Tarafları da tanımıyorum tekrar edicem çünkü ben araya girince senin arkadaşın dendi. Ben sadece şiddete sessiz kalmayanlardanım. 

Ek not 2: Yıldız'ın arkadaş grubundan biri orta yol bulmaya çalışıp uzaklaştırmaya çalıştı ancak 4-5 kişi hatta özellikle sonradan gelen sarışın biri inanılmaz saldırgandı. Ek not 3: ben sporcu ve iri bir kadınım ancak birebir durdurmaya çalışırken ben bile korktum.

translar trans kadınlar günü kadınlar günü yürüyüşü feminist gece yürüyüşü kadınlara şiddet kadına şiddet Kadına şiddet