TRT Belgesel Kanalında 15 Yaşındaki Çocuğa Yapılan 'Cin Çıkarma' Seansı Yayınlandı

TAKİP ET

TRT Belgesel kanalında Somali'deki bir kampta yaşayan çocuğa uygulanan cin çıkarma seansı, herhangi bir eleştirel ifade yer almadan yorumsuz şekilde yayınlandı.

Birgün'ün haberine göre TRT’nin belgesel kanalı olan TRT Belgesel’de dün cin çıkarma seansı ekranlara getirildi.

TRT Belgesel’de dün saat 22.45'te yayımlanan "Başka Bir Öykü | Kampın Çocukları" adlı belgeselde skandal görüntüler yer aldı. 2018 yılında Somali’nin başkenti Mogadişu’daki Seyid Kampı’nda çekilen, YouTube'da ilk olarak 26 Mart 2021'de yayınlanan program, "Somali’deki kamplarda yaşayan Halime ve Muhammed ile birlikte on binlerce çocuğun kuraklık ve kıtlıkla mücadelelerine tanık oluyoruz" ifadeleriyle tanıtıldı.

Belgeselde kampta yaşayan bir çocuğa yapılan "cin çıkarma sansı" yayımlandı. Seansta söz konusu çocuk yarı baygın bir hale gelirken ağaç dallarıyla da kendisine vuruldu. Belgeselde, seansla ilgili herhangi bir eleştirel ifade yer almadı. TRT Belgesel kanalı görüntüleri yorumsuz şekilde yayınladı.


Söz konusu seansın öncesinde kızının hastalandığını ve okula gidemediğini anlatan anne, hastalığın ise ‘nazar’ olduğunu söylüyor. "Aslında kızımı doktora götürmek gerekiyor ama hastaneye götürecek param yok" diyen anne, "Anlayacağınız doktorlar, daha doğrusu hastaneler bizim için erişilmezdir. O yüzden Halime’yi tedavi etmek için tek şansım var o da hocalara okutmak" diyor.

Seans esnasında bir grup çocuğun Kuran okurken diğer çocuklar ise kız çocuğuna yapılan uygulamayı izledi.

"Onun Okulda Okumasını İstemiyoruz"


Seansı yöneten kişi Halime adlı çocuğun sırtına, ellerine ve ayaklarına ince dallardan oluşan çubuklarla vuruyor. Çocuğun yarı baygın hale geldiği ve ağlama krizi geçirdiği görülen seansta, seansı yöneten kişi çocuğa "Söyleyin kim olduğunuzu, isminizi söyleyin" gibi direktifler yöneltiyor. Halime adlı çocuk ise bu direktiflere, "Nazarız" diyerek karşılık veriyor. "Neden geldiğinizi söyleyin" direktifine de çocuk, “Onun okulda okumasını istemiyoruz” diye yanıt veriyor.

Seansı yöneten kişi daha sonra seansa dair bilgi vererek, "Cinler ikiye ayrılır: Bunlardan biri cindir, diğeri ise insan, yani nazardır. Bu kızın içine nazar girmiştir. Bizim yaptığımız yöntemle cin sağır oldu. Bir daha bu kızı rahatsız edemez. Biraz önce bu kıza Afrika’ya özgü bir tedavi yöntemi uyguladık" ifadelerini kullanıyor.