TRT, 'Görevde Yükselme Sınavında' Kadınlar ve Erkekler İçin Ayrı Ayrı Sınıflar Oluşturdu

TAKİP ET

TRT'de yapılan görevde yükselme sınavına katılım sağlayan 1260 kişi, cinsiyetlerine göre sınıflara ayrıldı.

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan'ın haberinde 27 Mart Cumartesi günü TRT'de yapılan ''Görevde yükselme'' sınavına 1260 çalışanın katıldığı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde gerçekleşen sınavda kadınlar ile erkeklerin ayrı sınıflara yerleştirildiği bilgisi verildi.

Sınava giren kişilerin iddiasına göre 14 ayrı sınıfa sadece kadınlar, içinde amfilerin de bulunduğu 6 büyük sınıfa ise sadece erkekler girebildi. Karma sınav için ise yalnız 6 sınıf ayrıldı.

İddiaları araştıran Pehlivan, TRT'yi arayarak durumu sorduğunu ve TRT'den “Biz üniversiteye sadece sınava gireceklerin listesini verdik. Soruları bile görmedik. Böylesi bir uygulama olduysa da bizim talebimiz ve dahlimiz yoktur” cevabını aldığını söyledi.

Cinsiyet Ayrımı Yapılan Sınıfları Reddettiler 

TRT'nin ardından sınavın yapıldığı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin Rektörü Yusuf Tekin ile görüşen Pehlivan, Rektör Tekin'in “Üniversitemizin sınav merkezi adayların cinsiyetini bilmez. TC kimlik numarası üzerinden sınıflara ayrılır insanlar. Bizim sınavda kadın-erkek ayrımı yapmak gibi bir amacımız olsaydı, neden karma sınıf da oluşturalım? Üniversitemizin öğretim üyelerinin yüzde 60’ı kadınken, sınav merkezimizde çalışanların yarısı kadınken, bunlar akla ziyan iddialardır. Kadınların ve erkeklerin ayrı sınıflara denk düşmesi tamamen tesadüftür” şeklinde konuştuğunu yazdı.

Sınava giren bir TRT çalışanı ise “Harem-selamlık sınıflar birer tane bile olsaydı tesadüf demezdik. Çünkü bu durum matematiğin olasılık hesaplarını dahi zorlar. Mesela B Blok’un 2. katındaki 5 sınıf tamamen kadın adaylardan oluşmuş. O katta sınava giren adayların hepsi kendi sınıfları dışındaki diğer sınıfları da gördü ve anlattı. Hatta gözetmenlerden birinin ‘TRT’de hep kadın mı çalışıyormuş’ dediğini aktardılar. Olay bu beş sınıftan ibaret değil. Sınavın kaç salonda yapıldığını bilmiyoruz ama 26 sınıftan öğrendiklerimiz bir ayrım yapıldığını gösteriyor” diyerek yetkililerin söylediği gibi 'tesadüfi' bir durum olamayacağını belirtti. 

 

trt haremlik selamlık sınav kadın erkek ayrı görevde yükselme