TRT Yalnızca 2 Diziye Ayda 12 Milyon Liradan Fazla Para Ödüyor

TAKİP ET

TRT'nin yalnızca 2 diziye ayda 12 milyon lira ödeme yaptığı öğrenildi.

TRT'nin Uyanış Büyük Selçuklu ve Barbaroslar dizilerine ayda 12 milyon liradan fazla para harcadığını açıklayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, "Benim edindiğim bilgilere göre; TRT, Uyanış Büyük Selçuklu dizisine bölüm başı 2 milyon 200 bin lira ödüyor. Bir ayda 8 milyon 800 bin TL eder. Eski parayla 8 trilyon 800 milyar lira. Yine Barbaroslar dizisine 1 milyondan fazla para ödendiği söyleniyor. Sadece iki dizi için bir ayda 12 milyon liradan fazla para harcıyorsanız tasarruf bunun neresinde?" diye sordu.

TBMM KİT Komisyonu CHP Sözcüsü Atila Sertel, TRT'nin yeni yönetiminin eskiden olduğu gibi sorulara cevap vermeme ya da eksik cevap verme alışkanlığının sürdüğünü belirttiği açıklamasında "TRT’de yönetim değişti ancak anlayış değişmedi. Kendilerini o makama atayan tek adamın emir ve talimatları doğrultusunda hareket eden TRT yönetimi, denetim görevimizi yerine getirmek ve bilgilenmek amacıyla sorduğumuz sorulara yanıt vermekten kaçınıyor" dedi. 

"TRT Muhtaç Olduğu Halka Hesap Vermekten Kaçınıyor"

TRT'nin gelirlerinin yüzde 80'ini teşkil eden 5 milyar 678 milyonunu halktan toplanan bandrol ve elektrik vergilerinden elde ettiğini hatırlatan Sertel,  "TRT, muhtaç olduğu halka hesap vermekten kaçınıyor. Ancak az kaldı, en kısa zamanda bu ülkeye şeffaflığı ve demokrasiyi getireceğiz" diye konuştu.

"Ticari Sır" Bahanesi

Kurumun son 5 yıldır dizilere ödediği parayı "ticari sır" bahanesiyle açıklamadığını belirten Atila Sertel, yalnızca 2 diziye ayda 12 milyon liradan fazla para ödendiğini belirterek "TBMM, seçilmiş milletvekillerini komisyonlarda görevlendiriyor. Dolayısıyla bize verilmeyen yanıt TBMM’ye verilmemiş demektir. KİT Komisyonu Başkanı AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş görevini görmemektedir. TRT’nin harcamalarını bize net ve açık olarak vermeyen ve gücünü kimden aldığını bilmediğimiz genel müdür, TBMM’yi, bizi ve KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş’ı hiçe saymaktadır. TRT kendini denetlenemeyen bir kurum haline getirmiştir. Şenol Göka döneminde sorularımıza belli ölçüde tatmin edici cevaplar alıyorduk. İbrahim Eren döneminde ve şimdiki genel müdür Mehmet Zahid Sobacı döneminde sorduğumuz sorulara ya hiç yanıt alamıyoruz ya da kaçamak yanıtlar alıyoruz. Örneğin Şenol Göka döneminde Diriliş Ertuğrul dizisine bölüm başı 1 milyon 100 bin TL ödediklerini açıklamışlardı. Şimdi aradan 5 yıl geçmiş, ödedikleri ücretler daha da yükselmiş ancak açıklamıyorlar" ifadelerini kullandı.

Gelirler Açıklanıyor, Giderler Açıklanmıyor

2021'in ilk 11 ayında 5 milyar 678 milyon lira gelir elde eden TRT'nin giderlerini açıklamadığını belirten Sertel, "TRT yönetimi, sorduğumuz soru üzerine 2021 yılı gelirlerini paylaşmış ama giderlerine ilişkin sorduğumuz soruları yanıtlamaktan kaçınmış. Milyarlık gelirin olduğu bir kurumda giderleri şeffaflıkla paylaşmıyorlarsa ne bizler denetim görevini görebiliriz ne de halkın kafasındaki soru işaretleri giderilebilir" diye konuştu.

trt barbaros uyanış büyük selçuklu dizi 12 milyon ayda