Trump İsrail ile Anlaşan Sudan'ı Teröre Destek Veren Ülkeler Listesinden Çıkardı

TAKİP ET

Trump İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı alan Sudan'ı teröre destek veren ülkeler listesinde çıkardı.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve Sudan'ın ilişkileri normalleştirme konusunda anlaştıklarını açıklarken, Sudan'ı Terörü Destekleyen Ülkeler" listesinden çıkaran kararı imzaladığını Kongre'ye bildirdi.

Yapılan açıklamad söz konusu hamlennin, Sudan'ın "terör kurbanlarına 335 milyon dolarlık ödemeyi yapmasının" hemen ardından yapıldığı belirtildi ve "ülkenin yönetimine gösterdiği anlayış için" teşekkür edildi.

Söz konusu karara ilişkin Kongre'nin önünde 45 günlük bir süre bulunuyor. Bu süre içinde aksi yönde bir adım atılmaması halinde Sudan söz konusu listeden resmen çıkacak. Kongrenin ayrıca, egemen bir devlet olarak Sudan'ın ABD mahkemelerinde yargılamaya maruz kalmaması için gerekli yasal düzenlemeyi de yapması gerekiyor.

ABD Başkanı Trump, pazartesi günü Twitter hesabından, Sudan'ın ABD'li terör kurbanlarına ve ailelerine 335 milyon dolar tazminat ödeyeceğini belirtmiş ve yapıldığında ülkeyi "Terörü Destekleyen Ülkeler" listesinden çıkaracağını duyurmuştu.

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, Washington yönetiminin talep ettiği 10 milyar doları aşkın tazminatın bir yıldır yürütülen müzakereler sonucu birkaç yüz milyon dolara düşürüldüğünü ve salı günü itibarıyla hesaba yatırıldığını açıklamıştı.

sudan terör abd trump teröre destek veren ülkeler