Trump Türkiye'ye Karşı CAATSA Yaptırımlarını İçeren Bütçe Tasarısını Veto Edeceğini Açıkladı

TAKİP ET

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye karşı CAATSA yaptırımlarını öngören Bütçe Tasarısını veto edeceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye karşı CAATSA yaptırımlarını öngören Bütçe Tasarısını veto edeceğini açıkladı.

ld Trump, "zayıf" olarak nitelediği 2021 Savunma Bütçesi tasarısını Kongreden geçip önüne gelmesi durumunda veto edeceğini açıkladı.

ABD’nin bugün Senato’da onaylayacağı savunma tasarısında, Türkiye'nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinden dolayı CAATSA yaptırımlarını öngören maddeler de yer alıyordu. 

Trump, "Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçilerin, oldukça zayıf olan ve benim veto edeceğim Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasına (NDAA) 'hayır' oyu vereceğini umuyorum." şeklinde konuştu. Trump, söz konusu tasarının sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan bir düzenlemenin iptali, ulusal anıtların korunması, 5G için izin ve yurtdışında asker sayısının azaltılması gibi maddeleri içermesi gerektiğinin altını çizd. 

CAATSA Yasası Nedir?

Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA), ABD’nin güvenliğine tehdit olarak görülen İran, Rusya ve Kuzey Kore’ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor.

Yasanın 231. maddesine göre Rusya ile savunma ve istihbarat alanlarında çalışan kişilere karşı da yaptırımlar alınacağı belirtiliyor. Yaptırımlar bu alanda Rusya Federasyonu için veya onun adına çalışan kişilerle bilerek ‘önemli işlem’ yapan gerçek ve tüzel kişileri de içeriyor.

 

 

caatsa Türkiye trupm yaptırım s-400 veto