Trump Yaptırımları Onayladı

TAKİP ET

ABD Başkanı Donald Trump tarafından Twitter'dan yapılan açıklamada, ABD Hazine ve Dışişleri Bakanlıklarına, Türkiye'deki bazı kurum ve kişilere yaptırımlar getirmeleri için yetki veren başkanlık kararnamesini imzaladığı bildirildi

ABD Başkanı Donald Trump tarafından Twitter’dan yapılan açıklamada, ABD Hazine ve Dışişleri Bakanlıklarına, Türkiye'deki bazı kurum ve kişilere yaptırımlar getirmeleri için yetki veren başkanlık kararnamesini imzaladığı bildirildi. 

Trump, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin son dönemde Suriye'nin kuzeyinde yaptığı askeri müdahale olmak üzere, DEAŞ'ı yenme kampanyasını baltaladığını, sivilleri tehlikeye attığını ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı tehdit ettiğini düşünerek böyle bir adım attığını açıkladı. 

3 Bakanın Adı Var

Trump, belirlediği yaptırım türü olarak da, öncelikle yaptırım uygulanacak kişi ve kurum listesi oluşturup ayrıca iki ülke arasındaki ticaret politikalarında da değişmeye gitti.

Yaptırım uygulanacak listede Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in isimleri yer aldı. Söz konusu yaptırım dahilinde listeye eklenen kişi ve kurumların varsa ABD’deki hesaplarına el konulurken, ABD ile finansal işlem yapmalarının engellendiği bildirildi. Liste oluşturulurken, Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozma ve mültecilerin zorla geri gönderilmesi adına faaliyetlerde bulunan şahısların hedeflendiği belirtildi.

Çeliğe Ek Vergi

Türkiye’ye karşı ticaret yaptırımı olarakta;

Çelik için gümrük vergisi Mayıs ayından önceki gibi %50 olacak İki ülke arasında hedeflenen 100 milyar dolar ticaret hacmi anlaşmasını durdurulacak “Yok Etmeye Hazırım”

Trump sözlerine “Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyine yapacağı askerî harekatın, Suriye’yi daha da istikrarsızlaştıracağını, DEAŞ’ın tekrar dirilmesine zemin hazırlayacağını ayrıca bölgedeki sivillerin can ve mal güvenliğinin olmadığı konusunu T.C. Cumhurbaşkanına defalarca ilettim. Eğer Türk hükümeti, başlattığı operasyona devam etmeye karar verirse, Türkiye’nin ekonomisini hızlıca yok etmeye tamamen hazırım” diye sürdürdü. 

Pompeo:ABD ile müzakere edin

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da söz konusu yaptırımlara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Pompeo, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki istikrarı bozan eylemlerine katkıda bulundukları" gerekçesiyle, Trump’ın bahsettiği 3 Türk bakana yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

Açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör unsurlarına yönelik düzenlediği askeri harekatın durdurulması için söz konusu yaptırım kararının alındığını belirten Pompeo, Türkiye'nin ABD ile Suriye konusunda müzakere etmesi gerektiğini ifade etti.