Trump'ın Kararnamesinde Binaların Greko-Romen Tarzda Yapılması ve Güzel Olması İstendi

TAKİP ET

ABD Başkanı Donald Trump, imzaladığı başkanlık kararnamesiyle ülke genelinde federal binaların klasik Greko-Romen ya da benzeri tarzda yapılması ve 'güzel gözükmesi' talimatı verdi.

3 Kasım Başkanlık seçimini kaybeden ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak tarihinde başkanlık koltuğunu yeni Başkan Joe Biden'a devredecek.

Trump görevinin son ayında imzaladığı başkanlık kararnamesiyle ülke genelinde federal binaların klasik Greko-Romen ya da benzeri tarzda yapılması ve 'güzel gözükmesi' talimatı verdi. Kararnamede, ülkede son dönemde yapılan birçok federal binanın son yüzyılın geniş tuğlaların kullanıldığı modern "Brutalist" mimari yapıda olduğu ifade ediliyor.

Bundan sonra yapılacak hükümet binalarının "Beyaz Saray gibi Amerika'nın sevilen simge binalarına benzer şekilde güzel gözükmesi gerektiği" talimatı veriliyor. Gelenekçiler kararnameyi memnuniyetle karşılarken bazıları ise çeşitli gerekçelerle itiraz ediyor.

Amerikan Mimarlar Enstitüsü, "Bu kararnameye açık bir şekilde karşı olduklarını" belirtti. Bazı muhalifler ise "Hükümetin mimarlara resmi bir tarz dayatmasının anti-demokratik olduğunu" belirterek itiraz ediyor.

Trump'ın imzaladığı kararname "Güzel Federal Şehir Mimarisine Teşvik" adını taşıyor. Kararnameyle yeni bir konsey de oluşturuluyor ve konseye, ABD Başkanı'na gelecekte yapılacak federal binalar için tavsiyede bulunma yetkisi veriyor:

"Yeni federal binaların tasarımı, Amerika'nın sevilen simge binaları gibi, kamusal alanları daha canlı ve güzel göstermeli; insan ruhuna ilham vermeli; ABD'ye asalet katmalı; kamudan saygı görmeli; ve uygun şekilde her bölgenin mimari mirasına saygı göstermeli."

Greko-Romen trump bina mimari kararname