Trump'tan ABD Sermayesini Sömürdükleri İçin 31 Çinli Şirkete Kararname

TAKİP ET

ABD'nin hala mevcut başkanı konumunda olan Trump, Çin ordusuna kaynak sağladığı gerekçesiyle 31 şirketi kara listeye aldı.

ABD'nin mevcut Başkanı Donald Trump, ABD sermayesini giderek artan bir şekilde sömürdükleri gerekçesiyle 31 Çinli firmaya ABD'lilerin yatırım yapmasını yasaklayan kararname imzaladı. 

Konuya ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD'lilerin Çin ordusuna destek sağlayan Çinli firmalara yatırım yapmasını yasaklamaya yönelik kararname imzalandığı ifade edildi.

Trump, Çin'in sivil şirketleri orduyu ve istihbarat faaliyetlerini desteklemeye zorlayarak ülkenin askeri endüstrisini geliştirdiğini belirtti. Çinli şirketlerin ABD'li yatırımcılara menkul kıymet satarak sermaye artırdıklarını, bu durumun ABD'yi doğrudan tehdit ettiğini vurguladı. 

ABD Başkanı Trump, "Çin, bu şekilde ordusunun gelişimini ve modernizasyonunu finanse etmek için ABD'li yatırımcıları kullanıyor" şeklinde konuştu.

Söz konusu kararname kapsamında, ABD'li şirketler ve kişilerin Çin ordusuna destek sağlayan Çinli firmalardan doğrudan ya da fonlar yoluyla hisse sahibi olması engellendi. 

11 Ocak 2021'de yürürlüğe girecek kararın Çin'in büyük havacılık, inşaat, teknoloji ve telekomünikasyon şirketlerini etkileyebileceği belirtiliyor. 

donald trump kararname çinli firmalara yatırım yasağı sermayeyi sömürdükleri için çinli firmalara yasak abd başkanı joe biden amerikan seçimleri çine yaptırım trump gitmeden çine bir yaptırım daha yaptı beyaz saray