Trump'tan Skandal İstek: Biden'ı Geçmek İçin Yeterli Oyu Bulun

TAKİP ET

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmesi' için Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger'a 'baskı' yaptığı öne sürüldü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmesi' için Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger'a 'baskı' yaptığı öne sürüldü.

Amerikan medyasında yayınlanan telefon kayıtlarında, Trump, seçimlerde hile olduğunu ve Georgia'yı kendisinin kazandığını öne sürüyor. Trump, bir saat süren görüşme sırasında Raffensperger'a "Georgia halkı kızgın, ülke halkı kızgın. Tek istediğim, elde ettiğimizden bir fazlası olan 11 bin 780 oyu bulmak istiyorum, çünkü eyaleti biz kazandık." diyor.

Kayıttaki görüşme, Georgia'da ABD Senatosunun kontrolünü belirleyecek özel ikinci tur seçimlerinden iki gün önce ve Kongre'nin 3 Kasım seçimlerinin sonuçlarını onaylamasından üç gün önce kritik dönemde yapıldı. Görüşme, Raffensperger ve başka bir Georgia yetkilisinin Trump'ın talebini yerine getirmemeleri durumunda "büyük bir riskle" karşılaşabilecekleri tehditlerini içeriyor.

Resmi seçim sonuçlarına göre Joe Biden, Georgia eyaletini 11 bin 779 oy farkıyla kazandı. Bazı bölgelerde oy sayım makinelerinin yasa dışı şekilde ortadan kaldırıldığını ve seçim sonuçlarının kendi lehinde tescil edilmesi gerektiğini belirten Trump, telefon kaydında, "Oyları yeniden hesapladığınızı söylemekte hiçbir beis yok." diyor.

Bazı siyasi yorumcular ise çağrıyı, Başkan Richard Nixon'ın düşmesine neden olan "Watergate skandalına" benzetirken Trump ve Raffensperger arasındaki telefon görüşmesini kimin kaydettiği belli değil. Ancak Georgia yasalarına göre Raffensperger, Trump'ın rızası olmadan bunu yasal olarak yapma yetkisine sahip.

trump watergate ses kaydı georgia seçim sızdı oy