TSK'da Değişiklik: Kadın Subay, Astsubay ve Askeri Öğrenciler Türban Takabilecekler

TAKİP ET

Türk Silahlı Kuvvetleri kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile kadın subay, astsubay ve askeri öğrencilere türban takma izni verilecek.

2017'de Milli Savunma Bakanlığı tarafından TSK kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişimi Danıştay'a taşıyan Halkın Kurtuluş Partisi'nin iptal talebi reddedildi.

Danıştay, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde türban serbestliğine izin veren kararın iptal edilmesi talebini laikliğe karşı olmadığı iddiasıyla reddetti.

Kadın subay, astsubay ve askeri öğrencilerin resmi kıyafetlerinin üzerine türban takabilecekleri belirtilen değişikliği laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay’a taşıyan HKP'nin talebi Danıştay 2. Dairesi'nde oyçokluğuyla reddedildi. Kararda türbanın gündelik yaşamın bir parçası haline geldiğine dikkat çekildi ve laiklik ilkesine aykırı olmadığı belirtildi.

Danıştay'ın kararında, AİHM'in dinsel bir sembolün toplumda nasıl algılandığı konusunun ulusal makamların takdirinde olduğunu vurguladığı ifade edildi. AİHM'in Singh/Fransa kararına göre, "başörtüsünün 'kuvvetli dış sembol' veya 'pasif dış sembol' olarak sayılmasının, toplumların yapısına göre nasıl algılandığına göre değişeceği ve bu belirlemenin ulusal makamların takdirine bırakılacağı" savunulan kararda, şöyle denildi:

"Ülkemizde başörtüsü, tarihi, dini ve kültürel boyutuyla uzun yıllar toplumun büyük bir kısmı tarafından kabul görmüş ve gündelik yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Başörtüsü takan bireylerle, takmayanların uzun yıllar bir arada hatta aynı aile ortamında bile sorunsuz bir şekilde yaşamaya devam ettikleri bilinmektedir. Bu da başörtüsü takan bireylerin diğer kişiler üzerinde sistematik bir baskı oluşturmadığını göstermektedir. Dava dosyasına ise davacı siyasi partinin belirttiği varsayımlar dışında bir baskı oluşturduğuna dair bir bilgi, belge veya sunulmamıştır."

tsk türk silahlı kuvvetleri türban subay astsubay kıyafet