TTB Başkanı Adıyaman: Salgın Süreci Ne Yazık ki İyi Yönetilemedi

TAKİP ET

Türk Tabipleri Birliği, yeni başkanını seçmek üzere büyük kongresini gerçekleştiriyor. Kongrede konuşan Başkan Adıyaman, salgın ile mücadele sürerken ve onlarca sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği bir ortamda karşılaştıkları tehditlere dikkat çeken bir konuşma gerçekleştirdi.

Bir yandan Çin Virüsü ile diğer yandan Cumhur İttifakı bileşenlerinin tehditleri ile mücadele eden Türk Tabipleri Birliği, yeni başkanını belirlemek üzere Ankara'da Büyük Kongresi'ni gerçekleştiriyor. 65 odadan delegelerin katılım sağladığı kongre, Bilkent Otel ve Konferans Merkezi'nde düzenleniyor.

Mevcut Başkan Sinan Adıyaman, kongrede görev yaptığı 2 yıl 3 aylık süreci değerlendirdiği bir açılış konuşması yaptı. Konuşmasında Covid-19'dair çalışmalarına ve Türkiye'nin salgınla mücadelesindeki durumuna ilişkin önemli ifadeler kullanan Adıyaman, Türk tabiplerinin yaşadığı sorunlara da dikkat çekti. Adıyaman, yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"TTB olarak, kamusal sorumluluğumuz doğrultusunda Covid-19 mücadelesindeki eksikliklere, yetersizliklere ve hatalara dikkat çekmeye çalıştık. Covid-19 izleme Kurulu oluşturduk ve Türkiye'deki ilk vakanın açıklandığı tarihten bu yana aylık değerlendirmeler ve iki aylık izlem raporlarıyla sürece ilişkin bilimsel değerlendirmelerimizi, alanlarının en önde gelen uzmanları ve akademisyenlerinin katkılarıya kamuoyuna sunduk. Covid-19 ile ilgili gelişmeleri ve TTB Merkez Konseyi olarak bu konuda yaptığımız çalışmaları hızlı bir şekilde aktarmak üzere TTB web sayfası üzerinde Covid-19 sayfasını oluşturduk."

 

Salgın ile mücadele sırasında da hekimlerin ve TTB’nin hedef alınmaya devam ettiğini vurgulayan Adıyaman şöyle dedi:

“Bir yandan da TTB’ye yönelik saldırılarla mücadele ettik. KHK’lerle ihraç edilmiş ya da güvenlik soruşturması ve arşiv taraması bahanesiyle hiçbir hakiki adli süreç işletilmeden mağdur edilen, işsiz bırakılan, eğitim hakları ellerinden alınan işyeri hekimliği sertifikaları bile verilmeyen, bu nedenle ekonomik krizi siyasi krizle çok daha ağır yaşayan hekimler sağlık çalışanları ve yakınları için hak arama mücadelesine destek verdik. Covid-19 mücadelesine yönelik mücadelemizi sağlık çalışanlarının ve toplum sağlığının korunmasını temel alarak sürdürdük.” 

"Salgın Süreci İyi Yönetilmedi"

TTB olarak kamusal sorumlulukları doğrultusunda Covid-19 mücadelesinde yaşanan eksiklikleri, yetersizlikleri ve hataları dile getirdiklerini belirten Adıyaman, “Bu nedenle Covid-19 sürecine dair bugün yapılacak her türlü değerlendirme ve atılacak her türlü adımın sadece bugüne değil önümüzdeki süreci de şekillendireceği inancıyla hareket ettik. Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunu ve koordinasyonunda sürecin tüm bileşenlerinin katılımıyla ve şeffaf olarak hayata geçirilmesi gerektiğini defalarca vurguladık. Salgın sürecinin ne yazık ki iyi yönetilemediğini, salgınla mücadelede adım atılırken bilimsel yöntemlerle hareket edilmediğini bunun da vaka ve ölüm sayılarının yeniden artmasına neden olduğunu gördük” diye konuştu.

"Sağlık Haklarına Yönelik Her Türlü Saldırıya Karşı Mücadelemiz Devam Edecek"

Adıyaman konuşmasınında şunları söyledi:

“Hayatlarını kaybedeneler ve yakınları için çok acı olan bu dönemin daha büyük acılarla devam etmesi ülkemiz ve dünyamız için en az kayıpla sonlandırılabilmesi için bilim ve aklın yolundan ayrılmadan çalışmaya devam edeceğiz. Salgın alanında yaşanılan tüm sorunlara karşı sağlık çalışanlarının, sağlık haklarına yönelik her türlü saldırıya karşı mücadelemiz devam edecek. Covid-19 pandemisinin yaşandığı bir ülkede başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının sözü, sesi, çığlığı olmaya başardığımızı umuyorum. Görev sürem doldu ama buradayım, yanı başınızda ve omuz başınızda olmaya devam edeceğim.”

(ANKA)

ttb türk tabipleri birliği büyük kongre bilkent otel sinan adıyaman covid-19 12 eylül koronavirüs covid-19 izleme kurulu