TTK: Amasra'daki Maden Patlamasının Havalandırmadan Kaynaklanmadığını Öngörüyoruz

TAKİP ET

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, Amasra'daki maden ocağında meydana gelen patlamanın nedeninin havalandırmadan kaynaklanmadığını savundu.

AKP Kayseri Milletvekili Taner Yıldız başkanlığında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Araştırma Komisyonu'nda Amasra maden patlamasına ilişkin soruları yanıtlayan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, patlamanın havalandırmadan kaynaklanmadığını savundu.

Amasra'daki maden ocağında ana aspiratörün 1978'de kurulduğunu ve 11 bin metreküp/dakika kapasitesi olduğunu belirten Muharrem Kiraz, aspiratörün kapasitesinin yetersiz olmadığını ancak çift yönlü çalışması gerekirken böyle yapılmadığını söyledi.

"İhale Yapıldı Ancak Süreç Pandemiye Denk Geldi"

Ana aspiratörün 44 yıllık olduğunu belirten Kiraz, "Aspiratörün kapasitesi yetersiz değil ama mevzuat çift yönlü çalışmasını istiyor. Yeni aspiratör için ihale yapıldı ancak süreç pandemiye denk geldi. O dönemde firma malzeme tedarikinde sorun yaşandığını söyledi. Sonra uygun teklifler olmadığı için ihale 3 kere tekrar edilmek zorunda kaldı. 18 Ekim 2021'de yeni sözleme imzalandı. Firma taahhüt süresi içerisinde yurt dışından gelecek malzemeyi temin edemediği gerekçesiyle süre uzatımı istedi. Süre uzatımı verdik. Sonra tekrar süre uzatımı talep edildi. Firma en son eksiklikleri tamamladığını, sahaya getirip montaj yapacağını söyledi ama bu özel durum yaşandı" ifadelerini kullandı.

"Aspiratör Olsaydı Bile Kazaya Etkisi Olmazdı"

Patlamanın nedenine ilişkin soruya yanıt veren Kiraz, "Bizim kendi öngörümüz, incelemeler ve eldeki veriler, havalandırmadan kaynaklanan bir kaza olmadığı şeklinde. Mevzuat, acil bir durumda ve ihtiyaç halinde emiş yerine itiş yapabilen bir aspiratör olmasını öngörüyor. Ancak böyle bir aspiratör olsaydı bile kazaya etkisi olmazdı" dedi.

ttk türkiye taşkömürü kurumu maden patlamasının havalandırmadan kaynaklanmadığını öngörüyoruz amasra bartın