TÜBİTAK'ın Ansiklopedisinde 'Evrim' Maddesi: 'Bilimsel Bir Gerçeklik Olmayıp...'

TAKİP ET

TÜBİTAK'ın ansiklopedisinde yer alan dogmatik ifadeler tepkilere neden oldu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) yayımladığı çevrim içi ansiklopedide yer alan "Biyolojik Evrim" maddesinde yer alan bilim dışı, dogmatik ifadeler tepkilere neden oldu.

AKP iktidarı döneminde Milli Eğitim müfredatından evrim çıkarılmıştı. Şimdi bu bilimsel hakikatin devlete ait "bilim" kurumunun yayınlarından da çıkarıldığı anlaşılıyor.

TÜBİTAK'ın çevrim içi ansiklopedisinde evrim için "Sonuç olarak; evrim konusundaki değişimin türler arasında olup olmadığı hususundadır. Üreme kanunlarına göre, türler genetiği değişerek başka yeni türlere dönüştürülmezler. Ancak tür içi gruplarda değişim olabilir. Yani yeni ırklar ve varyeteler meydana gelebilir ve gelmektedir. Her ne kadar evrimciler buna mikroevrim deseler de; bu bir evrim değildir. Bunun biyolojideki adı varyasyondur. Varyasyon bir kanundur, gözlenebilir ve denenebilir. Oysa evrim; varlığı ispatlanmış bilimsel bir gerçeklik olmayıp, bazılarına göre bir teori, bazılarına göre de bir hipotez yani varsayımdır" ifadelerine yer veriliyor.

"Yaratıcımızın Koyduğu Mevcut Üreme Kanunlarına Göre..."

Ayrıca söz konusu maddede "Yaratıcımızın koyduğu mevcut üreme kanunları"ndan söz ediliyor. İlgili bölümde "Mesela, kedi bir türdür. Bunun Van kedisi, siyam kedisi, tekir gibi tür içi ırkları vardır. Kedi türü içinde çeşitlenme olabilir. Ancak kedinin başka yeni bir türe dönüştüğü görülmemiştir ve ilmen ve teknik olarak da mümkün değildir. Elma bir türdür. Bunun tür içi alt varyeteleri vardır. Elma türünün de genetik olarak değişip başka bir türü meydana getirmesi, Yaratıcımızın koyduğu mevcut üreme kanunlarına göre mümkün değildir. Bu iki örneği bütün canlı türlerine teşmil edebiliriz" ifadeleri kullanılıyor.

TÜBİTAK'ın ansiklopedisindeki "Biyolojik Evrim" maddesinin yazarı ise "Sorularla İslamiyet" adlı site için büyük çoğunluğu evrim üzerine olan yaklaşık 300 metin yazmış bir evrim karşıtı olan Adem Tatlı.

"Evrimin İlmi Hiçbir Değeri Yoktur"

TÜBİTAK'ın Sosyal Bilimler Ansiklopedisi'nde "Biyolojik Evrim" maddesini yazan Adem Tatlı, "Sorularla İslamiyet" sitesinde kuyruklu doğan insanlarla ilgili bir soruya verdiği yanıtın sonunda şu ifadeleri kullanıyor:

"Canlıların tesadüf ve sebeplerle birbirinden meydana geldiği safsatasını ileriye sürenlere ehemmiyet vermeyin. O tip iddiaların ilmi hiçbir değeri yoktur. Dolayısıyla siz de maymun ve daha aşağı yapılı canlıların değişmesi ve farklılaşmasıyla değil, Allah'ın doğrudan doğruya insan olarak yaratmasıyla meydana geldiğinizi biliniz ve O'na ibadet ve kulluğunuzu yapıp, şükrünü unutmayınız."

Skandalı aktaran Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tufan Kıymaz, "TÜBİTAK'ın ansiklopedisine katkıda bulanacak yazarlar hangi kriterlere göre seçiliyor?" tepkisini gösterdi.

tübitak ahmet tatlı adem tatlı ansiklopedisinde evrim maddesi bilimsel bir gerçeklik olmayıp ilmi hiçbir değeri yoktur