TÜGVA'nın Verilerini İfşalayanlara Hapis Cezası İstendi

TAKİP ET

TÜGVA verilerini ifşalayan iki kişi hakkında 10.5 ve 6 yıla kadar hapis cezası istendi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucuları arasında yer aldığı TÜGVA'nın bazı şahısların kimlik bilgilerine ilişkin bir veri tabanı hazıralyarak referanslarla devlet kurumlarında işe girmesine yardım ettiği ileri sürülmüştü.

Türkiye Gençlik Vakfı'na ait verileri hukuka aykırı olarak ele geçirip değiştirilerek sosyal medyada yayımladığı iddia edilen şahıslara ilişkin ilişkin soruşturma tamamlandı. 


TÜGVA Mağdur Sıfatıyla İddianamede


TÜGVA, iddianamede "mağdur" sıfatıyla yer alırken, 24 Kasım 2021'de tutuklanan Ramazan Aydoğdu ve 22 Kasım 2021'de hakkında yakalama kararı çıkarılan gazeteci Cihan Yücel ise "şüpheli" sıfatıyla yer aldı. 


İhbar Üzerine Soruşturma Başladı


İddianamede İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Şube Müdürlüğü'ne gelen 12 Kasım 2021 tarihli ihbarda "Sosyal medyada yayımlanan asılsız haberlerin 'metcihan' isimli Twitter kullanıcısı olan gazeteciye servis edenlerin il spor müdürlüğünde çalışan Ramazan Aydoğdu isimli şahıs olduğunu ortak arkadaşımızdan duydum. Harddiski de varmış, bilgileri evinde saklıyormuş, gözü gibi bakıyormuş" ifadelerinin yer aldığı ve bunun üzerine şüpheliler hakkında soruşturma başlatıldığı yer aldı.

Soruşturmanın başlaması üzerine Ramazan Aydoğdu 19 Kasım 2021'de evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Aydoğdu'nun evinde yapılan aramada 3 adet cep telefonu, 37 adet flash bellek, 3 adet diz üstü bilgisayar, bir adet tablet bilgisayar ve 4 adet CD ele geçirildi.

İddianamede, elde edilen dijital materyallerde yapılan incelemede şüpheli Aydoğdu'nun "tugvabelgeleri" adlarıyla üç mail adresi açmış olduğu, Twitter'da da "tugvabelgeleri" ismiyle hesap açtığının tespit edildiği yer aldı.

Şüpheli Ramazan Aydoğdu'nun materyallerinde TÜGVA'ya ait Murat Aydın, Erkan İnce, Suat Kır ve vakıfta Yönetim Kurulu Başkanı olan Enes Eminoğlu isimli şahısların kullanımında olan bilgisayarlardan elde edildiği belirtilen vakıf belgelerine ait kısa yolların bulunduğu ileri sürüldü.

İddianamede Ramazan Aydoğdu'nun, TÜGVA'ya ait bilgisayarlardan elde edilmiş olduğu değerlendirilen vakıf dosyalarına rıza dışında ve hakkı olmaksızın erişim sağladığı, haksız şekilde elde edilen dosyaları da iddiaya göre manipüle ederek ve değiştirerek şüpheli Cihan Yücel'e gönderdiği ve iki sanığın eylem birliği içerisinde hareket ettiği ileri sürüldü. 

İddianamede Aydoğdu'nun, zincirleme şekilde "Bilişim sistemindeki verileri bozma yok etme, erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme" suçundan ve zincirleme şekilde "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan toplam 3 yıl 9 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Henüz yakalanmayan firari şüpheli Cihan Yücel'in ise zincirleme şekilde "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. İddianame kabul edilirse şüphelilerin yargılanması İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.

TÜGVA ifşalarına ilişkin belgeler kamuoyunun gündemini uzunca bir süre meşgul etmiş, belgelerde yer alan bilgilerin doğruluğu birçok kez teyit edilmişti.

tügva tügva verileri tügva skandalı bilal erdoğan ramazan aydoğdu tügva belgeleri