Tümtürk: Filistin Çin'in Uygur Soykırımını Desteklese de Biz Her Yerde Mazlumun Yanındayız

TAKİP ET

Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk, açıklamalarda bulundu.

Filistinlilerin ve İsraillilerin ayrı ayrı kutladığı Kudüs Günü ve Kadir Gecesi sebebiyle artan gerginlik, İsrail güçleri ile Filistin halkı arasında tam bir çatışmaya dönüşmüş, İsrail güçleri Mescid-i Aksa'yı basmıştı.

Olayların ardından dünyanın dört bir yanından tepkiler yükselirken Türkiye'de de hükümetin "tam kapanma" olduğunu iddia ettiği yasakların neredeyse tümü birden ihlal edilerek İsrail temsilciliklerine karşı Ankara ve İstanbul'da yürüyüşler ve söz konusu noktalarda mitingler yapılmıştı. 

İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine "Filistin'de tarihin en geniş katılımlı kitlesel gösterileri düzenleniyor. İşgal altındaki bölgelerde Aksa için ayağa kalkmayan şehir yok gibi. Adeta bir volkan patladı. Her türlü zulüm ve baskıya rağmen Filistin boyun eğmiyor ve eğmeyecek" sözleriyle tepki gösteren Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk, hükümetin Filistin ve Doğu Türkistan arasındaki ayrımcı tutumuna da tepki gösterdi.

Türkiye, Azerbaycan ve herhangi bir Türk ülkesinin milli meselesinde asla yanında olmayan, hatta Suriye ve Irak'a gerçekleştirilen askeri harekatlarda, Azerbaycan'ın öz toprağı Karabağ'ı işgalden kurtarma çabalarında her defasında Türk ülkelerinin karşısında konum alan Filistin'e tepki gösteren Seyit Tümtürk, insan hakları ihlalleri konu olduğunda her türlü ayrımı bir kenara bırakacaklarını gösteren bir açıklama yaparak, "Filistin'de tarihin en geniş katılımlı kitlesel gösterileri düzenleniyor. İşgal altındaki bölgelerde Aksa için ayağa kalkmayan şehir yok gibi. Adeta bir volkan patladı. Her türlü zulüm ve baskıya rağmen Filistin boyun eğmiyor ve eğmeyecek" ifadelerini kullandı.

Filistin'deki zulme tepki gösterirken Doğu Türkistan'a sessiz kalan hükümetin ikircikli tavrına tepki gösteren Tümtürk, "Elbette Filistinli kardeşlerimizi desteklemeliyiz. Fakat Doğu Türkistan’da çağın soykırımı sürerken şu tepkinin 1/10’i gösterilmedi! Doğru ya, Türkistanlılar ne din ne de kan kardeşimiz?! Filistin’e verilen desteğe hiç itirazımız yok. Bizim yanlış bulduğumuz, aynı soykırımın yaşandığı Doğu Türkistan’a çıtımız çıkmazken birde utanmadan MEB’nın Çinli bir vakıfla tüm Türkiye’deki okullarda Çin hayal ediyorum yarışması düzenleyip riyakarca Filistin’e sela okunmasına" şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un mecliste bulunan siyasi partilerin ortak imzası ile yayımlanan bildirisini paylaştığı Tweet'ini alıntılayan Tümtürk, "Yüce Meclisimize ve siyasi partilerimize yakışacak böyle bir kınama bildirisini Çin’in soykırım uyguladığı 35 milyonluk Doğu Türkistan içinde bekliyoruz" dedi.

Tümtürk Filistin Çin'in Uygur Soykırımını Desteklese de Biz Mazlumun Yanındayız