Tuna-1 Kuyusunda 85 Milyar Metreküp Daha Doğalgaz Rezervi Keşfedildi

TAKİP ET

Karadeniz'deki Sakarya sahasında çalışmalar yürüten ve daha önce Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz keşfeden Fatih Sondaj Gemisi, aynı kuyuda gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde 85 milyar metreküp daha doğalgaz keşfetti.

Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile birlikte Karadeniz'de çalışmalar yürüten Fatih Sondaj Gemisinin yönetim odasında incelemelerde bulundu. Erdoğan ardından Sakarya gaz sahasında sondaj faaliyetini tamamlama talimatını vererek butona bastı. Burada açıklamalarda bulunan AKP lideri Erdoğan, Tuna-1 kuyusundaki çalışmalara ilişkin de bilgi verdi.

"Doğalgaz Rezervi Miktarı 405 Milyar Metreküpü Buldu"

Erdoğan, daha önce açıklanan 320 milyar metreküplük doğalgaz keşfinin ardından kuyudaki çalışmalarda 85 milyar metreküp daha doğalgaz keşfedildiğini kaydetti. Ulaşılan toplam rezervin 405 milyar metreküpe ulaştığını kaydeden Erdoğan, "Bilindiği gibi Fatih Sondaj Gemimizi İstanbul’un fethinin 567. yıldönümü olan 29 Mayıs’ta Haydarpaşa limanından Karadeniz’e uğurlamıştık. 20 Temmuz’da Sakarya sahasının şu anda bulunduğu yerdeki Tuna-1 kuyusunda sondaja başlamıştı. Yapılan çalışmalar sonucunda deniz tabanının altındaki kuyunun ilk 2 katmanında 320 milyar metreküplük doğalgaz bulunduğu müjdesini 21 Ağustos’ta milletimize ilan etmiştik. Bu tarihten sonra sondaj faaliyetlerine devam eden gemimiz 4 bin 445 metre derinliğe kadar ulaştı. Test, analiz ve detaylı mühendislik çalışmaları sonunda keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha ilave edildi. Böylece Sakarya sahasının Tuna-1 bölgesinde toplam doğalgaz rezervi miktarı 405 milyar metreküpü buldu. Bu kuyudaki çalışma önceden planladığı şekilde 4 bin 775 metre derinliğe ulaşmasıyla sona erdi" diye konuştu.

Partili Cumhurbaşkanı, Tuna-1 kuyusundaki çalışmalarını tamamlayan Fatih Sondaj Gemisinin çalışmalarına Sakarya sahasındaki Türkali-1 kuyusunda devam edeceğini ifade etti. Yanı sıra Kanuni Sondaj Gemisinin de Karadeniz'de çalışmalar yürütmek amacıyla yola çıktığını belirtti.

 

doğalgaz rezervi tuna-1 kuyusu sakarya bölgesi partili cumhurbaşkanı tayyip erdoğan fatih sondaj gemisi karadeniz