Tunus'ta Cumhurbaşkanı Başbakanı Azletti ve Parlamentonun Bütün Yetkilerini Dondurdu

TAKİP ET

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in Başbakanı görevden aldığı ve parlamentonun yetkilerini dondurduğu bildirildi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldı. Said bunun yanında parlamentonun da tüm yetkilerini askıya aldı ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırdı.

Cumhurbaşkanı Said'in konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada yürütmeyi yeni bir başbakan atayarak devralacağını bildirdiği öğrenildi. Kararın akabinde gelecek genelgeler ile yönetimin şekilleneceği ve hükümetin Cumhurbaşkanı'nın liderliğinde çalışacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Said söz konusu kararını Meclis Başkanı ve Başbakan Hişam el-Meşişi'nin görüşlerine başvurarak aldığını belirtirken "Tunus'un içinde bulunduğu yağma ve yangın durumu karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü tedbirler alması gerektiğini" ifade etti.

Said, hükümetin karıştığı iddia edilen yolsuzlukların ortaya çıkarılması için başsavcılık görevini de kendisinin üstleneceğini açıkladı.

Parlamento Başkanlığı'nı da elinde bulunduran Nahda Hareketi'nden bir yetkilinin yaptığı açıklamada ise "Tüm halkı ve sivil güçlerini meşruiyeti olmayan bir diktatörün önderliğindeki darbeye karşı koymaya çağırıyoruz" denildi.

Nahda Hareketi'nden gelen diğer açıklamalarda başbakanın nerede olduğunun bilinmediği ve Cumhurbaşkanı Said tarafından sarayda tutulduğu iddia edildi.

Nahda Hareketi lideri ve aynı zamanda Meclis Başkanı Gannuşi kararı "darbe" olarak niteledi ve Cumhurbaşkanı Said'in açıkladığı kararları gayrımeşru olduğu için geçersiz saydığını ilan etti.

Dün halk meclis etrafında toplanarak hükümetin istifa etmesi için geniş çaplı protesto gösterileri yapmış ve bazı göstericiler "Meclisin Feshedilmesine Evet" gibi pankartlar açmıştı.

Ülkede bir süredir hükümetin yanı sıra Nahda hareketi gibi birçok partinin binalarına saldırılar ve protesto gösterileri düzenleniyor.

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Başbakanı Azletti ve Parlamentonun Bütün Yetkilerini Dondurdu