Tunus'ta Sokak Çağrısı Yapan Nahda Hareketi Umduğunu Bulamadı: Gannuşi Zor Durumda

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Kays Said'in parlamentonun yetkilerini dondurması ve başbakanı görevden almasının ardından sokak çağrısı yapan Nahda Hareketi lideri Gannuşi umduğu desteği bulamadı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said bir hafta önce aldığı kararla Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden almış ve parlamentonun da tüm yetkilerini askıya alarak milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmıştı.

Bunun yanında Nahda Hareketi'nden "Tüm halkı ve sivil güçlerini meşruiyeti olmayan bir diktatörün önderliğindeki darbeye karşı koymaya çağırıyoruz" açıklaması gelmiş, Hareket'in lideri ve Parlamento Başkanı Gannuşi kararı darbe olarak nitelemişti.

Sonrasında ise Cumhurbaşkanı Said yayımladığı kararnameyle 1 ay boyunca geceleri uygulanacak bir sokağa çıkma yasağı getirmişti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Başbakan Hişam el-Meşişi ise Nahda Hareketi'nin çağrısını görmezden gelerek Said'in kararına boyun eğmiş ve yeni başbakanın atanmasıyla birlikte görevi devredeceğini belirtmişti.

Kararlarını darbe olarak niteleyenlere canlı yayında cevap veren Cumhurbaşkanı Kays Said "Ben hukuk okudum, okuttum ve darbenin ne olduğunu biliyorum. Darbe, meşruiyetin dışına çıkmaktır. Ben anayasayı uyguladım. Şartlar oluştu, bu şartlar arasında usul şartları da vardı ve bunları yerine getirip başbakanı çağırdım ve onu bilgilendirdim. Meclis Başkanına da telefon açtım ve 80. maddeye başvuracağımı bildirdim" demişti.

Nahda Hareketi Umduğu Halk Desteğini Bulamadı

Destekçilerini Temsilciler Meclisi'nin önüne çağıran Nahda Hareketi lideri Gannuşi umduğu halk desteğini bulamadı. Parlamento binasının önünde onlarca destekçisiyle yarım gün boyunca bekleyen Gannuşi, bir avuç destekçisine seslendikten sonra ayrıldı.

Ülkenin birçok noktasında vatandaşların Cumhurbaşkanı Said'in kararlarına desteklemesi, Nahda Hareketi'nin yerel liderlerinin de halka izahat vermeye başlamasına ve Gannuşi'nin başını çektiği tepe kadroya karşı tavır koyarak onları sorumlu göstermesine neden oldu.

Nahda Hareketi liderlerinden Semir Dilu, Gannuşi'nin ifadeleri aksine Said'in kararlarının darbe olmadığını ve sokak çağrısı yapmak yerine Said'in kararlarını anlamak gerektiğini söyledi. Bunun yanında Hareket'ten Ahmed es-Saka, Halil el-Barumi gibi lider isimlerin yanı sıra birçok üye istifalarını açıkladı.

Tunus'ta Sokak Çağrısı Yapan Nahda Hareketi Umduğunu Bulamadı Gannuşi Zor Durumda