Turizmciler KKTC'nin Seyahat Taksit Sınırlamasının Dışında Tutulmasını İstedi

TAKİP ET

"Kredi kartıyla yurt dışı turizm harcamalarındaki taksitlendirmenin kaldırılması uygulaması seyahat acentelerimizi zorluyor"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, BDDK tarafından alınan yurt dışı turlara yönelik kredi kartı taksit sınırlandırılması kararında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne düzenlenen paket turların muaf tutulması doğrultusundaki sektör beklentisini dile getirdi.

Son dönemde KKTC'nin Türk lirası kullanan bir ülke olduğuna dikkati çeken Bağlıkaya, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından getirilen düzenleme ile kredi kartıyla yurt dışı turizm harcamalarındaki taksitlendirmenin kaldırılması uygulaması seyahat acentalarımızı zorluyor. En azından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu düzenlemeden muaf tutulması hem Türkiye’deki hem de KKTC’deki turizmciler açısından büyük önem taşıyor" dedi.

Bağlıkaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"KKTC Türk turizmi için çok önemli bir destinasyon. Siyasi, sosyal ve ekonomik olarak bir ve beraber olduğumuz bir ülke. KKTC'ye giden bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Türk lirası harcıyor. Dolayısıyla biz döviz çıkışı söz konusu değil.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından getirilen düzenleme ile kredi kartıyla yurt dışı turizm harcamalarındaki taksitlendirmenin kaldırılması ekonomik önlemler kapsamında anlaşılabilir ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu düzenlemeden muaf tutulması hem Türkiye’deki hem de KKTC’deki turizmciler açısından büyük önem taşıyor."

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm amaçlı kiralık konutlarla ilgili mevzuat çalışması içinde olduğunu hatırlatan Bağlıkaya şunları söyledi:

"Turistik amaçlı olarak kiralanan evler sektörümüz açısından ciddi sıkıntılar yaratıyor. Türkiye’ye gelen turist sayısı artıyor ama otellerde doluluklar düşük kalıyor. Söz konusu kiralamaların kontrol ve kayıt altına alınması gerekiyor. Bu çerçevede turistik amaçlı kiralanan evler belgelenmeli ve seyahat acentaları vasıtasıyla turistle buluşmalı. Böylelikle vergilendirmesi, kontrolü ve güvenlik ile ilgili boşluklar ortadan kalkar”

 

kktc seyahat taksit sınırlandırması turizm turizmciler