Türk Bilim İnsanı Burçin Mutlu Pakdil Galaksi Keşfetti: Dallas NorthPark'a Heykeli Dikildi

TAKİP ET

2017 yılında çok nadir görülen çift halkalı bir eliptik galaksi keşfeden astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil'in heykeli, dünyanın en önemli 10 kadın bilim insanının heykelleri arasında Dallas NorthPark Center'da sergilenmeye başladı.

ABD'de Minnesota Duluth Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Burçin Mutlu Pakdil, daha önce gözlemlenmemiş ve eşine çok az rastlanan bir çift halkalı galaksi (yıldız kümesi) keşfetti. Galaksi, artık galaksinin kaşifi olan Burçin Mutlu Pakdil’e ithafen "Burçin’in Galaksisi" olarak adlandırıldı.

Araştırmalarına Chicago Üniversitesi'nde devam eden astrofizikçinin heykeli geçtiğimiz günlerde Teksas’taki Dallas NorthPark Center’da 10 önemli bilim kadınının heykelinin arasında sergilenmeye başlandı.

Amerika'da yaşayan Pakdil, 2017 yılında Dünya'dan 359 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan Hoag-tipi bir galaksiyi keşfetmişti. 'PGC 1000714' katalog numarasıyla bilinen bu galaksi, kaşifinin adına istinaden 'Burçin'in Galaksisi' adıyla da biliniyor.

İçerdiği yaşlı ve genç yıldızlar sayesinde halkalı bir görünüme sahip olan bu tip galaksilere oldukça nadir rastlanıyor. Bu galaksileri nadir bulunan bir keşif yapan şeyse çift halkalı olma özellikleri. Pakdil'in keşfettiği galaksi de çok nadir rastlanan Hoag-tipi galaksiler arasında yer alıyor.

O yıllarda keşfini Burçin Mutlu Pakdil, “Hoag-tipi gök adalar bildiğimiz gök adaların içindeki oranı %0,1’den daha az” diyerek keşfin ne kadar önemli olduğunu aktarmıştı.

burçin mutlu pakdil astrofizikçi türk galaksiz keşfetti galaksi keşfetti heykeli dikildi Minnesota Duluth Üniversitesi Burçin’in Galaksisi dallas northparka heykeli dikildi gururumuz burçin mutlu womenpower