Türk Cerrah Sanıp Aşık Oldu: Nijeryalı Hacker Çıktı

TAKİP ET

Fransız film yapımcısı Yzabel Dzisky'nin Türk cerrah sanarak aşık olduğu sahte hesabın sahibi Nijeryalı bir hacker çıktı.

BBC'den Çağıl Kasapoğlu'nun haberine göre Fransız film yapımcısı Yzabel Dzisky'nin Türk cerrah sanarak aşık olduğu sahte hesabın sahibi Nijeryalı bir hacker çıktı.

Yzabel Dzisky, bir kişinin görüntüsünün başa bir kişiye dönüştürülmesiyle oluşturulan "deepfake" bir hesaba âşık oldu.

46 yaşında bekâr bir kadın olan Yzabel Dzisky, 2017 yılında flört uygulamalarına ilişkin çekmek istediği belgesel için insanlarla rastgele buluşarak röportaj yapmayı tasarlıyordu. Arkadaşlarının söz konusu uygulamaları kendisine anlattığında önce insanlarla buluşup röportaj yapmayı düşündüğünü belrten Dzisky, "Ama sonra dedim ki insanlar orada aşkı bulmayı başarıyorsa, belki ben de yapabilirim" dedi.

Yana Kaydırdı ve Hikaye Başladı

ABD Los Angeles'tan Fransa'ya taşınmayı düşünen yakışıklı bir cerrah olan Tony'nin (Colby) profiline rastlayan Dziskiy, "yana kaydırdı" ve eşleştiler.

Dışarda arkadaşlarıyla birlikteyken Tony'yi arayan Dziskiy, 10 dakikalık görüntülü görüşme esnasında Tony'nin yüzünü arkadaşlarına gösterdi. Görüntülü konuşma sırasında karşısındaki yerine güzel görünmek için kendisine odaklandığını belirten Yzabel, bir süre sonra aniden Tony'den haber alamamaya başladı. Ancak bir süre cevap vermeye başladığında "Tony", adının gerçekte Murat olduğunu söyledi. 

"Eski Kocamın Adı da Murat"

Şaşırdığını belirten Dziskiy, "Yine tesadüf, çünkü eski kocamın adı da Murat. Türk olduğunu ve İstanbul'da yaşadığını söyledi. Kızmadım bile, sadece şaşırdım. Adını neden değiştirdiğini sorduğumda, Ortadoğulu (Arap) olduğu için çekincelerim olacağını düşündüğünü söyledi. Ama eski kocamın Arap-Fransız-Türk kökeninden dolayı bir sorunum olmadığını söyledim. Büyük bir tesadüf olduğunu söyledim. 'Rahatsız olma' dedim" diye konuştu.

Birkaç gün sonra "Murat", tıbbi ekipman satın almak için Şanghay'a gittiğini ve kredi kartının çalışmadığını söyleyerek 3 bin euro yollamasını istedi. Konuyu bir arkadaşıyla paylaşan Yzabel, şüphelendiyse de 200 euro yolladı. Şanghay'dan Paris'e "aldığı" uçak biletinin fotoğrafını gönderen Murat, buluşma günü geldiğinde Dziskiy'i bir kez daha hayal kırıklığına uğratacaktı. 

Nijeryalı Bir Hacker

Bir süre sonra Murat yeniden cevap verdiğinde bilgisayar ekranında görüştüler. Ona yakından bakan Dziskiy, videonun donduğunu ve "tık tık tık" şeklinde sesler geldiğini belirtti. Bir arkadaşının ona "Obama Deepfake" videosunu izletmesiyle birlikte Dziskiy aldatıldığını anladı. "Salak gibi" hissettiğini belirten Dziskiy, "Kimsin sen? Murat olmadığını biliyorum ama kimsin?" diye sorduğunda karşısındaki, adının David olduğunu ve 20 yaşında Nijeryalı bir hacker olduğunu söyledi.


 

Dzisky Gerçek Murat'ı Buldu

Sahte hesapları kullanarak zengin olduğunu söyleyen David, futbolcu olarak Kanada'da eğitim almak istediğini belirtse de Yzabel Dziskiy, "Murat"a duyduğu aşk nedeniyle Türk doktorun gerçek sosyal medya hesaplarını buldu ve Türkiye'ye geldi. İstanbul'a gelerek Türk cerrah Murat'la yemek yiyen Dzisky, "İletişimimiz bir süre devam etti ve sonunda bitti. Güzeldi ama sahte hesaplar ve dolandırıcılık hikayeleriyle çok rahatsız edilmiş ve bıkmıştı" diye konuştu.

Dzisky, kendi hikayesini film yapmayı planlıyor. 

Tinder Avcısı: Genç Kadınları Milyonlarca Dolar Dolandırdı, Birçok Ülkede Aranıyor

yzabel dzisky dolandırıldı nijeryalı hacker aşık oldu türk hekim cerrah murat tinder avcısı