Türk Devletleri Uzayda Birlik Olacak

TAKİP ET

Türk devletleri uzayda iş birliği yapma kararı aldı.

Eski adıyla Türk Konseyi olarak da bilinen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye ve gözlemci devletlerinin uzay ajansları ve ilgili kurumlarının ilk toplantısı dost ve kardeş ülke Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlendi.

Azerbaycan Uzay Ajansının (Azerkosmos) ev sahipliği ile başkent Bakü'de düzenlenen toplantıya Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Macaristan'dan yetkililer katılım sağladı.

Toplantıda, TDT üyelerinin uzay projeleriyle ilgili sunumlar yapılmasının yanı sıra bu alanda iş birliklerini kuvvetlendirmek için ortak faaliyet hedeflerinin belirlenmesi için karşılıklı görüşmeler yapıldı.

Toplantıda Türkiye'yi Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım temsil etti. Yıldırım, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Önemi ileriki yıllarda daha çok anlaşılacak tarihi bir adım atıyoruz." ifadelerine yer verdi.
 

"Dünyaya bu çalışmalarda biz de varız demek istiyoruz."


TUA Başkanı Yıldırım, uzayın öneminin günden güne arttığı bir çağa girildiğinin altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti: "Hem kendi milletlerimizin haklarını korumak hem de bütün insanlığa hizmet etmek için uzayda güçlü bir şekilde bulunmak zorundayız. Buradaki maksadımız tamamen barışçıldır. Uzay çalışmalarını devam ettirerek bütün dünyaya bu çalışmalarda biz de varız demek istiyoruz. Bunun için toplandık. İlk adımı atıyoruz. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Başlamış olmakla çok önemli bir adım attık. Devamını da aynı heyecanla getirmemiz lazım."

Azerkosmos Başkanı Sameddin Asadov ise Türk devletlerindeki uzay çalışmaları hususunda bilgi paylaşımı yapmak ve iş birliği olanaklarını gözden geçirmek amacıyla bir araya gelindiğini söyledi.

Büyük devletlerin uzaya büyük yatırımlar yaptığını vurgulayan Asadov, Türk devletlerinin de uzay çalışmalarında güç birliği yapması gerektiğini belirtti.

TDT Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov, üye ülkelerin uzay alanında büyük potansiyeli bulunduğunu vurguladı. Ülkelerin bu potansiyeli kullanmalarının ve birbirlerinin tecrübelerinden istifade etmelerinin uzay alanındaki iş birliği için önemli bir altyapı oluşturacağını ifade etti.

 

TDT Türk devletleri Türk devletleri teşkilatı Türk konseyi Türk dünyası türk dünyası haberleri Türk şurası turkic council kazakistan azerbaycan Türkmenistan Bağımsız Ukrayna Ortodoks Kilisesi macaristan özbekistan türkmenistan