Türk Dizisi İzlediği İçin Tutuklanan Doğu Türkistanlıdan Haber Alınamıyor

TAKİP ET

Doğu Türkistan'da evinde Türk dizisi Muhteşem Yüzyıl'ı izlediği için esir Çin polisi tarafından esir edilen Subhi Mewlan'dan aylardır haber alınamıyor.

Doğu Türkistan'daki Gulca şehrindeki bir kozmetik mağazasının sahibi Subhi Mewlan'ın evinde 'Muhteşem Yüzyıl' dizisi bulunduğu için polis tarafından tutuklandığı ve aradan  sekiz ay geçmesine rağmen kendisi hakkında ailesine herhangi bir bilgi verilmediği öğrenildi. Araştırmalar sonucunda, Subhi Mewlan'la birlikte diziyi izleyen veya evinde film bulunan diğer 50-60 kişinin de tutuklandığı ortaya çıktı.

Polis, bu yıl Mart ayında Subhi Mevlan'ın evine baskın düzenleyerek arama yaptı ve evde Türk dizisi 'Muhteşem Yüzyıl' bulunduğu için Subhi Mewlan’ı, annesi ile birlikte karakola götürdü. Urumçi'de çalışmakta olan kız kardeşi de Gulca'ya götürüldü. Annesi ve kız kardeşi 15 gün sonra serbest bırakılmasına rağmen Subhi Mewlan hakkında herhangi bir bilgiye ulaşamadılar. Aradan altı ay geçtikten sonra, polis tekrardan eve gelerek adamın kıyafetlerini aldı ama Subhi Mewlan hakkında hiçbir şey söylemedi. Ailesi de bu durumdan yola çıkarak onun hapis cezasına çarptırıldığını tahmin etti. Ancak Subhi'nin annesi ve kız kardeşi, tutuklu bulunduğu sırada çok korkutulduğu için Subhi'nin ceza süresi hakkında soru sormaya bile cesaret edemedi.

Subhi Mewlan'ın şuanki durumunu öğrenmek için Gulca'deki ilgili karakolu arandığında ise memurlardan biri Subhi Mewlan'ın tutuklu olduğunu teyit etti. Ancak Subhi Mewlan'ın durumuyla ilgili bilgi veremeyeceğini söyledi. Diğer bir polis memuru ise 'Muhteşem Yüzyıl' filmini izleyenlerin tutuklandığını reddetmedi ve aksine Mart aylarında diziyi izleyen veya evlerinde dizi bulunan 50-60 kişinin tutuklandığını açıkladı. Daha önce de Türkiye'ye seyahat eden ya da Türkiye'de eğitim alan birçok kişinin tutuklandığı ortaya çıkmıştı.

Türkiye'de yaşamakta olan ve daha önce Karamay'daki 'Maybulak' dergisinde editörlük yapan Abdurraşid Niyaz Bey, mevcut durumda Çin'in 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin izleyicilerini tutuklanmasının şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Son yıllarda Uygurlara karşı gerçekleştirilen açık soykırımda Çin'in ana hedefinin Uygur Türklerinin dini, siyasi ve tarihi bilincini ortadan kaldırmak olduğunu belirten Abdurraşid Niyaz, Çinli yetkililerin, Muhteşem Yüzyıl filminin izlenmesinin Uygurları 'Çin ailesi' kimliğinden uzaklaştıracağını düşündüklerini ve dolayısıyla Subhi Mewlan başta olmak üzere bir çok kişiyi tutukladığını kaydetti.

doğu türkistan katil çin muhteşem yüzyıl izlediği için ortadan kayboldu aylardır haber alınamıyor insan hakları ihlali polis tutukladı haber alınamıyor uygurlar ölüyor uygur katliamı uygur soykırımı toplama kampları