Türk Dünyası Noterler Birliği Kuruldu

TAKİP ET

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan arasında 'Türk Dünyası Noterler Birliği' kurulmasına dair mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan arasında 'Türk Dünyası Noterler Birliği' kurulmasına dair mutabakat zaptı imzalandı. 

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan arasında imzalanan mutabakat ile noterlik işlemlerinin kolaylaştırılması için Türk Dünyası Noterler Birliği kuruldu. İmza törenine AKP'li Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ile Kazakistan Cumhuriyeti Adalet Bakanı Azamat Nesipbayeviç, Özbekistan Cumhuriyeti Adalet Bakanı Akbar Tashkulov, Azerbaycan Adalet Bakanı Fikret Memmedov, Kırgız Cumhuriyeti Adalet Bakan Yardımcısı Orozbek Sydykov katıldı.

Bakan Tunç, son 21 yılda 1231 olan noterlik sayısını yüzde 90 artışla 2 bin 345'e çıkardıklarını söyleyerek, vatandaşların noterlik hizmetini yerinde ve daha hızlı almalarını sağladıklarını belirtti. Tunç, Türk Dünyası Noterler Birliği'nin ülkelerin vatandaşları açısından çok önemli kolaylıklar sağlayacağını belirterek, "Türk Dünyası Noterler Birliği kurulduktan sonra, birliğe üye Türk devletlerinin birinde yapılan noterlik işlemi, oluşturulacak entegrasyonla kendi ülkesinde yapılmış gibi hukuki sonuca imkan sağlayacaktır. Böylece Türk devletlerinden birinde düzenlenen bir vekaletname aynı anda diğer üye ülkede de işlem görebilecek. Yurt dışı temsilciliklerinden vekaletname aslı göndermeye artık gerek kalmayacaktır. Türk Dünyası Noterler Birliğinin kurulmasıyla ülkemiz ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti ve Özbekistan devletleri arasında karşılıklı mesleki işbirliği, bilgi ve tecrübe paylaşımı sağlanacaktır. Ayrıca katılımcı ülkeler arasında gerçekleştirilecek istişareler, toplantılar, sempozyumlar, çalıştaylar, seminerler ve çalışma ziyaretleri ile noterlik mesleğinin gelişimine büyük katkı sunulacaktır. Birliğimizin yapacağı çalışmalar; noterlik mesleğinin gelişimi için dünyaya örnek olacaktır. İlerleyen süreçte arzu eden diğer Türk devletlerinin de bu iş birliğine katılarak bize güç katacağına inanıyorum" diye konuştu. (DHA)

türk dünyası türk cumhuriyetleri türk dünyası noterler birliği