Türk Dünyası Onu Anıyor: Ebulfez Elçibey, 22 Yıl Önce Bugün Hayata Gözlerini Yumdu

TAKİP ET

Azerbaycan'ın unutulmaz lideri Ebulfez Elçibey, vefatının 22. yıl dönümünde anılıyor.

Kuzey Azerbaycan'ı Sovyet esaretinden kurtaran, Güney Azerbaycan ve Bütöv Azerbaycan için, Türk dünyası için ömrünü vakfeden Azerbaycan'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey, 22 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu.

1938 yılında Ebulfez Kadir Güloğlu Aliyev olarak Nahçıvan'ın Keleki kasabasında dünyaya gelen Elçibey, 1970'li yıllarda Azerbaycan'ın bağımsızlığı için siyasi faaliyetlerine başladı ve 1975'te "milliyetçilik suçu"ndan hapse atıldı.

Azerbaycan Devlet Üniversitesi Doğu Dilleri Enstitüsü'nde aldığı Arapça eğitimi sırasında Azerbaycan tarihinin öğretilmesi için sivil toplum faaliyetlerinde bulunan Elçibey,  1977 yılından itibaren Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi'nde görev yapmaya başladı.

1989 yılında Halk Cephesi'ni kurarak başına geçen ve Azerbaycan'ın bağımsızlığı yolunda halkı arkasına alan Elçibey, 1991'de SSCB'nin dağılmasının ardından 7 Haziran 1992'de Azerbaycan'ın seçimle iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Darbeyle Görevinden Uzaklaştırıldı

Rusların Azerbaycan'dan çıkarılmasını sağlayan, Azerbaycan'ın Latin alfabesine geçmesi gibi Azerbaycan'ın Türkiye ile arasındaki duvarları yıkan hamleler gerçekleştiren Elçibey, askeri bir darbeyle görevinden uzaklaştırıldı.

Elçibey'in görevden aldığı Suret Hüseynov'un Gence'de 1993'de başlattığı ayaklanma nedeniyle Bakü'den ayrılmak zorunda kalan Elçibey, iki hafta sonra başkente geri dönmeye çalıştı. Fakat uçağı kurşunlanan Elçibey, karayolunu da kullanamasın diye Nahçıvan'dan çıkış yolu kapatıldı. Bunun ardından Keleki 4 yıl boyunca askeri abluka altında tutuldu. 4 yıl 4 ay sonra Bakü'ye gelen Elçibey'in Cumhurbaşkanlığı, Haydar Aliyev tarafından gasp edilmişti. 1993'te yapılan referandum ile Elçibey'in görevi resmen elinden alındı ve Ekim 1993'te yapılan sözde seçimle Haydar Aliyev yüzde 99 oyla cumhurbaşkanı oldu.

Tirana Direnen Turancı: Aron Atabek

"Başbuğum, Bozkurtlar Diriliyorlar"

Cumhurbaşkanı olarak Türkiye'ye yaptığı ziyarette Anıtkabir özel defterini Atatürk'e hitaben "Esgerin" şeklinde imzalayan Elçibey, ömrünü Türk dünyasına vakfetmiş, bu uğurda çalışan tüm Türk milliyetçilerini ve Turancıları desteklemişti. Alparslan Türkeş'in Bakü ziyaretinde kalabalıklar "Başbuğ Türkeş" diye bağırdığı sırada Türkeş, "Başbuğ Elçibey deyin" demişti. Elçibey ise Türkeş'e "Başbuğum, bozkurtlar diriliyorlar" demişti. Ebulfez Elçibey, 22 Ağustos 2000 yılında Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Hastanesi'nde hayata gözlerini yumdu.

türk dünyası onu anıyor Ebulfez Elçibey 22 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu alparslan türkeş