Türk Dünyası Ortak Alfabe Çalıştayı Sonuçlandı: 'Ortak Alfabe Komisyonu' Geliyor

TAKİP ET

Bu yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa'da düzenlenen Türk Dünyası Ortak Alfabe Çalıştayı sonuçlandı.

Bursa'da düzenlenen Türk Dünyası Ortak Alfabe Çalıştayı'nda Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi Türk cumhuriyetlerinden bilim insanları ortak alfabe konusunu görüştü.

QHA'nın aktardığına göre Çalıştay'ın açılış konusunda İsmail Gaspıralı "Dilde, Fikirde ve İşte Birlik" Türk Dünyası Edebiyat (Roman) Ödülleri ve 2022 Yılı Türk Diline Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu. Türk Devletleri Teşkilatı ve Türk Dil Kurumu bünyesinde gerçekleştirilen Çalıştay'ın açılış konuşmasını TDT Aksakallar Heyeti yaptı.

"Alfabe Meselesi Dil Meselesi Değil Siyasi Bir Meseledir"

Çalıştay'ın son gününde ortak alfabe meselesi görüşüldü ve Sonuç Bildirgesi açıklandı. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, "Alfabe meselesi dil meselesi değil bu bir siyasi meseledir. Türk dünyası Dil Komisyon Başkanlarının ortak alfabe konusunda kendi Cumhurbaşkanlığı ile birlikte yürütmelidir. Çünkü biz günümüze kadar bilim adamları olarak kendi aramızda tartışmaktan bir neticeye varamadık" tespitinde bulundu.

"İsmail Gaspıralı'nın Sloganını Unutmamalıyız"

İsmail Bey Gaspıralı'nın "Dilde, fikirde, işte birlik" sözünü vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Öner, "Her şeyden önce Türk Dünyası fikir adamı ve büyük önderimiz İsmail Gaspıralı’nın kurduğu yolu ve sloganını unutmamalıyız, bu yoldan ayrılmamalıyız. Bilhassa 1926 yılı Bakü Türkoloji Kurultayı’nı hatırlayın. Bu tarih Türk dünyasının kırılma eşiği olmuştu. Bir yandan Stalin aydınlarımızı fişleyip katlederken; öte yandan Türk Dünyası aydınları Latin alfabesine geçiş ve dünyaya geçiş yolunu gözlüyordu" ifadelerini kullandı.

Çalıştay'da Türk Devletleri Teşkilatı'na sunulmak üzere şu kararlar alındı:

*İsmail Gaspıralı Bey’in 'Dilde, Fikirde, İşte Birlik' sözünden hareketle ortak alfabe konusunda uygulamaya geçilmelidir.

 

Ortak Alfabe Komisyonu Kurulmalı

*Türk dünyası ortak alfabenin uygulamaya geçilmesi çalışmaları için Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde 'Ortak Alfabe Komisyonu' kurulması ve komisyonun ilk toplantısının Ekim ayı içerisinde Kırgızistan’da yapılması uygun olacaktır.

*Bu komisyon TDT ülkelerinin dil ile ilgili resmi kurumlarınca önerilecek ikişer üyeden oluşmalıdır.

*Kurulacak bir komisyonun TDT Aksakallar Konseyi'ne ortak alfabe ve ondan üretilecek ulusal alfabeler ile ilgili rapor hazırlanması.

*Bu komisyonun TDT ülkelerinde ortak alfabe konusunda yapılan çalışmaları gözlemlenmesi ve Aksakallar Konseyine raporlar vermesi.

34 Harf Ortak Türk Alfabesi

*1991 yılında Marmara Üniversitesinde yapılan sempozyumda kabul edilen '34 harf ortak Türk alfabesi' yapılacak ulusal alfabelerde esas alınması tavsiye edilir.

türk dünyası ortak alfabe çalıştayı sonuçlandı komisyonu geliyor türk devletleri teşkilatı