Türk Dünyası Şairleri Özbekistan'da Buluşuyor

TAKİP ET

Türk Dünyası Şairler Buluşması, 2020 yılının Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilen kadim Hive kentinde başladı.

Özbekistan’ın Hive kentinin 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesiyle ilgili etkinliklerin Çin virüsü salgınından ötürü bu yıla ertelendiği Özbekistan'da başlayan Türk Dünyası Şairleri Buluşması'na Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkiye, Kuzey Makedonya ve ev sahibi Özbekistan'a ek olarak Kuzey Türklüğünün temsilcileri Başkurdistan Cumhuriyeti ve Yakutistan bölgesinden şairler katılıyor.

Özbekistan'ın Harezm Valiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından organize edilen buluşma, büyük Türk şairi Yunus Emre'nin 700'üncü ölüm yıl dönümü münasebetiyle düzenleniyor.

Türk Dünyası Şairleri Buluşması'na katılmak üzere Özbekistan’a giden Türk dünyasının ünlü şairleri, Ürgenç Havalimanı'nda Harezm Valiliği yetkilileri tarafından törenle karşılanıyor. Buluşmaya katılan şairler, programın ilk gününe ünlü Özbek Türkü Şair Âgâhî'nin Hive'deki müzesi ve adını taşıyan okulu ziyaret ederek başladı. Sonrasında Hive şehrindeki "İçan Kale" tarihî külliyesini ziyaret eden katılımcılar, Harezm Makam Sanatı Merkezi, Kamilcan Ataniyazov Müzesi, Harezm Mamun Akademisi, Ulu Avlu tarihî Külliyesi ve Harezm Tiyatrosunu gezdi. Ayrıca şairler, Ürgenç Devlet Üniversitesinde öğrenci ve öğretim görevlileriyle bir araya geldi.

Türk Dünyası Şairler Buluşması 15 Ekim'de (yarın) sona erecek.

TÜRKSOY'un 37'nci Dönem Daimi Konseyi kararıyla Hive şehri, 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilmişti.

Türkiye Azerbaycan Kırgızistan Kazakistan Türkiye Kuzey Makedonya Özbekistan TÜRKSOY Başkurdistan Yakutistan