Türk Dünyasının Ortak Sorunu: Mürtecilik

TAKİP ET

Kırgızistan'da bir imam, et fiyatlarının artmasını açık giyindiği için kendilerini "ucuzlaştıran" kadınlara bağladı.

Mürtecilik Türk dünyasının ortak sorunlarından birisi. Türkiye Cumhuriyeti'nde zararlarını sık sık gördüğümüz mürteci faaliyetler diğer Türk ülkelerinde de benzer şekilde zarar veriyor.

Radio Free Europe'nın haberine göre Kırgızistan'da bir imam, et fiyatlarının artmasını açık giyindiği için kendilerini "ucuzlaştıran" kadınlara bağladı.

Sadybakas Doolov adlı imam, Bişkek'te verdiği vaazda, "Kasabanızda et fiyatları ne zaman yükseliyor biliyor musunuz? Kadınların eti ucuzladığında artıyor. Kadının eti çıplak kalınca ucuzlaşıyor, kalçalarını bir başparmak gibi açığa çıkarıyorlar." dedi.

Doolov, yaşlı erkeklere "bu rezalete" son vermeleri ve kadınların dar kıyafet giymelerini engellemeleri çağrısında bulundu.

53 yaşındaki Doolov'un vaazının görüntülerinin sosyal medyada paylaşılmasının ardından birçok Kırgız tepki gösterdi.

Kadınlara yönelik hakarette bulunup ve ayrımcılık yapan imam hakkında soruşturması talep edildi.


"İslami Kanunu İhlal Etmedi"


Ancak ülkenin en yüksek İslami otoritesi, imamın vaazının herhangi bir kuralı ihlal etmediğini söyleyerek imamın yanında durdu. Kırgızistan Müslümanları Ruhani İdaresi, Doolov'un sözlerinin hiçbir İslami kanunu ihlal etmediğini, kimsenin onur ve haysiyetini aşağılamadığını ve siyasete müdahale etmediğini ileri sürdü. Soruşturmada, Doolov'un konuşması bu üç kritere göre incelendi.

Doolov, 30 dakikalık vaazının bağlamdan çıkarıldığını ve yanlış yorumlandığını söyledi. Özür dilemeyi reddeden mürteci molla, insanların kendi ahlaki değerlerini sorgulamalarını ve "her şey için yetkilileri veya tüccarları suçlamayı" amaçlamadığını söyledi.

Doolov, "Etin yüksek fiyatından bahsediyorduk. Ancak kadınlar çıplak vücutlarıyla dolaştığında onurunuz kırılmıyor" dedi. İmam kadınları küçük düşürmek niyetinde olmadığını söyledi.


Dini Eğitimini Tacikistan'da Aldı


Sosyal medyada aktif olan Doolov'un Instagram'da 124.000'den fazla takipçisi ve YouTube'da yaklaşık 200.000 abonesi var. Doolov, sık sık video paylaşıyor.

Dini eğitimini 1980'lerin sonlarında Tacikistan'daki özel bir medresede aldığı belirtilen Doolov'un ayrıca Kırgızistan'ın güneyindeki Osh Devlet Üniversitesi'nde filoloji okuduğu ifade ediliyor.

kırgızistan mürtecilik sadybakas doolov kadınların giyimi