Türk Edebiyatı Vakfı 'Türkiye Edebiyatı Vakfı' mı Oldu? Milli Mücadele Konulu Roman Yarışmasında Skandal Şart

TAKİP ET

Türk Edebiyatı Vakfı'nın duyurduğu Milli Mücadele konulu roman yarışmasının şartlarından biri eleştirilere konu oldu.

Türk Edebiyatı Vakfı, Türk Cumhuriyeti'nin 100. yılına yaklaşılırken Milli Mücadele dönemine ilişkin bir roman yarışması düzenleneceğini duyurdu.

Birinciye 50 bin, ikinciye 30 bin lira ödül vadedilen yarışmanın seçici kurullarında Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. İbrahim Şahin, Prof. Dr. Ömür Ceylan, Doç. Dr. Bahtiyar Aslan ve Metin Savaş gibi isimler yer alıyor.

Fakat yarışmanın şartları arasında yer alan "Cinsiyetçi, ırkçı vb. her türlü ayrımcılığa yönelik unsurlar ve nefret söylemi içeren dosyalar elenecektir" şeklindeki madde tepki çekti.

Zira Milli Mücadele dönemi, Türklere ve Türklüğe yönelik hemen her unsura karşı ırkçılığın, baskının ve zorbalığın doruğa çıkarak umumileştiği bir dönemdi. Duyurusunda "Cumhuriyetimizin 100. yılı şerefine Milli Mücadele ruhunu daima diri tutmak, Milli Mücadele'nin tarihi arka planını genç nesillere idrak ettirmek, günümüzdeki gelişmelerin Milli Mücadele'nin bir devamı olduğunu hissettirmek, edebiyat ve sanat yoluyla maziyi bugüne taşımak ve edebiyatımıza yeni eserler kazandırmak amacıyla bir roman yarışması düzenleme kararı almıştır" denilen yarışmanın bu bağlayıcı şartıyla bu amaçlara nasıl ulaşacağı bilinmiyor.

Bunun yanı sıra Milli Mücadele döneminde Ermenilerin Doğu Anadolu'da, Rumların Batı Anadolu'da Türklere yönelik ırkçı faaliyetlerini, "Türk kanı içmenin faziletlerini" anlatan Rum papazların vaazlarını hatırlatmaksızın İstiklal Harbi ruhunun nasıl bugüne taşınacağı merak konusu.

Vakfın açıklamasına tepki gösteren Ötüken Neşriyat Editörü ve Ayarsız Dergi yazarı Göktür Ömer Çakır, "Yarışma Şartları’nda yer alan sondan bir önceki maddeye bakarsak, Türk Edebiyatı Vakfının değil Türkiye Edebiyatı Vakfının düzenlediği bir yarışma bu. İyice şirazeden çıktınız kardeşim, sizi hizaya sokarız!" ifadelerini kullandı.  

türk edebiyatı vakfı türkiye edebiyatı vakfı oldu milli mücadele konulu roman yarışmasında skandal şart