Türk Hukukunun 'Altın' Çağı: 91 Kişinin İnfazını Emreden İşkenceci Hizbullahçı Tahliye Edildi

TAKİP ET

91 kişinin katli nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Hizbullah'ın "şura üyesi" Mehmet Salih Kölge'nin tahliye edildiği ortaya çıktı.

Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre 2000 yılında İstanbul'da öldürülen Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun yardımcısı ve Hizbullah şura üyesi Mehmet Salih Kölge'nin tahliye edildiği ortaya çıktı.

Dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın suikast sonucu şehit olması sonrasında gizlendiği hücre evinde derdest edilen Kölge, 6 yıl süren yargılamanın ardından 91 kişinin infaz emrini vermek, işkenceli ve domuz bağlı sorgulamalara katılmak suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmiş, Kölge'nin hakkındaki hüküm, Yargıtay tarafından oy birliğiyle onaylanmıştı.

Mahkeme, Kölge'nin adil yargılanma hakkının AİHM ve AİHS normlarına göre ihlal edildiği, davanın makul sürede sonuçlandırılmadığı, yargılama sırasında heyette askeri yargıç bulunduğu gerekçeleriyle ve yeniden yargılama kapsamında Kölge'nin tahliyesine karar verdi.

157 Silahlı Eylemden, 91 Ölüm ve 66 Yaralanmadan Sorumlu

Yargıtay kararında Kölge'nin Gaziantep, Şırnak, Mardin ve Batman'da 157 silahlı eylemde 91 kişinin ölümünden ve 66 kişinin yaralanmasından "emir ve talimat vererek" sorumlu olduğu, örgüt şurasında bulunduğu, ayrıca Gaffar Okkan'a suikast kararının verildiği şura toplantısında bulunduğu belirtildi.



Ayrıca sanığın Gaziantep'te bir gazinoda konsomatrislik yapan kadını da eski bir Hizbullahçıyla evlendiği için sorguladığı ve her ikisini de öldürerek evin bahçesine gömdüğü, üzerlerini de betonla kapattığı bilgisine Yargıtay kararında yer verildi.

Diğer Hizbullahçılar Gibi 2019 Seçimlerinden Hemen Önce Tahliye Edilmiş!

Yeniden yargılama talebi kabul edilen Kölge'nin dosyası yeniden ele alındı ve Mahkeme, AİHM ve AİHS normlarına göre Kölge'nin adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, yargılama sürecinde mahkeme heyetinde askeri yargıç bulunduğu ve davanın makul sürede sonuçlandırılmadığı gerekçelerine dayanarak Kölge hakkında tahliye kararı verdi. Kölge'nin diğer Hizbullahçı sanıklar gibi 31 Mart 2019 seçimlerinden hemen önce tahliye edilmiş olması dikkat çekiyor.

türk hukukunun altın çağı 91 kişinin infazını emreden işkenceci hizbullahçı tahliye edildi mehmet salih kölge