Türk İşçisinin Hakları Yabancı İşçi İle Gasp Ediliyor: Bir Tavukçuluk Şirketinin Daha Yabancı İşçi Getirdiği İddia Edildi

TAKİP ET

Türk işçisinin hakları fırsatçı patronların getirdiği yabancı işçiler ile gasp ediliyor.

Lezita'da Türk işçilerin sendikal haklarının engellenmesi ile başlayan grev, şirketin Hindistan'dan 50 Hintli işçi getirmesiyle daha da büyüdü. 

Konunun kamuoyunda yer bulmasından sonra başka fabrikalarda da benzer durumların yaşanıldığı ortaya çıkmaya başladı. 

Balıkesir'de üretim yapan HasTavuk A.Ş.'nin de Pakistan, Hindistan, Kenya ve Myanmar gibi ülkelerden 100'ü geçkin yabancı işçi getirdiği iddia edildi. TamgaTürk'e konuşan kaynaklar sendikal faaliyetlerde bununan Türk işçilerin ileri gelenlerinin işten çıkarıldığını ve yabancı işçilere daha yüksek maaş ödendiğini ileri sürdü. 

İddiaya göre gelen yabancı işçiler Türkçe veya İngilizce bilmiyor ve çoğunlukla Urduca konuşuyor. Bu da iletişim problemleri yaşanmasına neden oluyor.

Ayrıca yabancı işçilerin hijyen koşullarına uymadığı, lavaboya ve sigara içmeye üretimde kullandıkları eldivenle gittikleri ileri sürüldü. Şirketin WhatsApp gruplarında sık sık bu konuda uyarılar yapıldığı ve yabancı işçilerin hijyen bariyerini bilmediği belirtildi. 

TamgaTürk'ün ulaştığı ve adının gizli kalmasını isteyen bir kaynak fabrikada yabancı ve Türk işçiler arasında kavga yaşandığını kavgaya karışan Türk işçinin istifaya zorlandığını ancak yabancı işçilerin sadece vardiyasının değiştirildiğini söyledi. Kavgayı ayırmak için müdahale eden 2 kişinin de işten atıldığı belirtildi. 

Fabrikada henüz işçiler greve çıkmamış olsa da yaşanan sorunların büyümesine an meselesi olarak bakılıyor. 

Not: Konuya ilişkin şirkete ulaşmaya çalışsak da ne yazık ki henüz bir yetkili ile görüşmek mümkün olmadı. İlerleyen zamanlarda şirketten bir dönüş olduğu zaman gereken eklemeler yapılacaktır.

hastavuk yabancı uyruklu işçi işçi yabancı işçi tavukçuluk