Türk Konseyi Genel Sekreteri: Amacımız, Türk Dünyası Birleşik Devletleri

TAKİP ET

Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdad Amreyev, bugün yapılacak Türk Konseyi Gayriresmî Zirvesi'nden önce verdiği demeçte, Türk Konseyi'nin amacını, bütün Türk dünyasını kapsayan birleşik devletler oluşturmak şeklinde tanımladı.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev, 31 Mart'ta çevirim içi yapılacak Türk Konseyi Gayriresmî Zirvesi'nden önce önemli değerlendirmeler yaptı.

Amreyev, zirvenin Çin virüsü salgını yüzünden çevrim içi yapılacağını belirterek sonbaharda İstanbul'da yapılması planlanan resmî zirveye hazırlık mahiyetindeki bu çevirim içi zirveye Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan liderlerinin yanı sıra gözlemci ülke statüsündeki Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban ve Türkmenistanlı yetkililerin de katılacağını bildirdi.

Konsey'in, 'Türk dünyası birleşik devletleri' oluşturulmasını amaçladığını ifade eden Amreyev, "(Azerbaycan'ın) Karabağ zaferinden sonra liderler, ilk kez bu zirvede bir araya gelecek. Bu nedenle halkın gözünde bu zirvenin önemi artıyor. Türk dünyası birliğini güçlendirmek gayretlerimizde, zirve çok önemli bir nokta olacak" dedi.

"Türkistan, Türk dünyasının manevî merkezi olacak"

Amreyev, Kazakistan'ın Türkistan kentinin Türk dünyasının manevî merkezi ilan edilmesinin zirvenin gündeminde olduğunu belirtti. "Bu kentin (Türkistan'ın) tüm İslam dünyası için önemini biliyoruz" ifadesini kullanan Amreyev, Türk dünyasındaki İstanbul, Semerkant, Buhara, Şuşa, Bakü, Almatı gibi diğer kentlerin de gelecekte özel statüler alabileceğini işaret etti.

Genel Sekreter Amreyev, liderlerin bu zirvede Karabağ'ın yeniden inşası ve iyileştirilmesi konularında dayanışma göstereceğini ve fikir alışverişinde bulunacağını belirtti. Ayrıca Konsey üyesi Türk devletlerindeki özel sektörün de Azerbaycan'ın kurtarılan topraklarının iyileştirilmesi çalışmalarına katılımasının önemine işaret etti. Bu bağlamda Amreyev, Bakü'de Nisan'ın sonunda düzenlenecek bir iş forumu toplantısında özel sektörün Karabağ'da çalışma ihtimalinin ele alınacağını duyurdu.

Türk Konseyi Stratejisi 2020-2025 ve Türk Dünyası Vizyonu - 2040

Amreyev, Konsey'in hazırladığı "Türk Konseyi Stratejisi 2020-2025 ve Türk Dünyası Vizyonu - 2040"ın zirvede ele alınacağını söyledi.

Türk Dünyası Vizyonu - 2040'ın, Konsey'in 2040'a kadarki yol haritasını oluşturduğunu dile getiren Amreyev, güçlü dış politika ve güvenlik koordinasyonu, Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanması, ulaşımda sınırların açılması, Konsey ülkeleri arasında özellikle iş ve alfabe konusunda güçlü iş birliği sağlanmasını hedeflediklerini vurguladı.

Genel Sekreter Amreyev, sonbaharda İstanbul'da yapılması beklenen zirvede ise liderlerin, Türk dünyasının geleceğini şekillendirecek bir belgeyi kabul etmesini umduğunu ifade etti. Söz konusu belgenin, tercihli ticaret anlaşmasına varılması gibi üye ülkeler arasındaki ekonomik bağı güçlendirmeye odaklanacağını belirtti.

Ekonomik iş birliğinin ek mekanizmalarının kurulmasının da gündemde olduğuna dikkat çeken Amreyev, birçok küçük ve orta ölçekli girişimin desteklenmesi için önemli bir finansal araç olan Türk yatırım fonunda sona yaklaşıldığını duyurdu.

Amreyev, Konsey'in mevcut ulaşım güzergahlarının geliştirilmesine odaklanacağını belirterek bu sebeple geçen yıl Konsey üyeleri arasında uzanan ve  Azerbaycan üzerinden geçen "yeşil bir koridor"un oluşturulmasına başladıklarını ifade etti.

Bağdad Amreyev, "Genel olarak Türk Konseyi ekonomi, politika, bilim, kültür, eğitim, çevre, enerji, ulaşım, yatırım ve finans alanlarında askerî ve hukukî çok taraflı iş birliğinin geliştirilmesi için çok çaba harcıyor" şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Türkiye'nin İş Birliğinin Geliştirilmesindeki Rolü

Türkiye'nin bu yıl, resmî zirveye ev sahipliği yaparak dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devralacağını hatırlatan Amreyev, "Türkiye, her zaman tüm alanlardaki iş birliğimizin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynadı. Türkiye'nin, iş birliği ile dayanışmanın birleşmesi için önemli rol oynamaya devam edeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Ukrayna da 'Gözlemci Ülke' Statüsü Talep Etmişti

Amreyev, Ukrayna'nın Konsey'e gözlemci ülke olma isteğiyle ilgili soruya, uluslararası partnerlerden gelen taleplerin değerlendirildiği yanıtını verdi. Hâlihazırda 10'dan fazla ülkenin Konsey'de gözlemci ülke statüsü talep ettiğine dikkat çeken Amreyev, Konsey'de şu an sadece Macaristan'ın bu statüye sahip olduğunu hatırlattı. Genel Sekreter, Konsey'de, gelecekte başka gözlemci devletlerin de olacağını, bu konudaki düzenlemede sona yaklaşıldığını ifade ederek düzenlemenin muhtemelen sonbaharda tamamlanacağını dile getirdi. Bağdad Amreyev, düzenlemenin tamamlanmasının ardından Konsey'e gözlemci ülke kabul etmeye başlayabileceklerini söyledi.

Türk Konseyi'nden 23 Mart'ta yapılan açıklamada, Türkistan'da yüz yüze yapılması planlanan Türk Konseyi Gayriresmî Zirvesi'nin, Çin virüsü salgını yüzünden çevrim içi düzenleneceği duyurulmuştu.

Türk Konseyi Türk Keneşi Türk Birliği Türk dünyası Türkiye Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Azerbaycan Kazakistan Kırgızistan Özbekistan Macaristan Ukrayna Türkistan İstanbul Bakü Türk Konseyi Zirves