Türk Konseyi'nden Barış Pınarı Harekatı'na Destek

TAKİP ET

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Devlet Başkanları 7

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Devlet Başkanları 7. Zirvesi, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin başkenti Bakü’de gerçekleştirildi.

Azerbaycan ev sahipliğinde düzenlenen zirveye, Kazakistan kurucu başkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı. Türk Konseyi’ne üye olmasa da etkinliklere katılım sağlayan Türkmenistan'ın Başbakan Yardımcısı Pürli Agamuradov ve Konsey’in gözlemci üyesi Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban toplantıda hazır bulundular.

Türk Konseyi’nin bir sonraki zirvesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önerisiyle gelecek yıl Türkiye'de yapılacağını açıklandı.

Barış Pınarı Terörizmle Mücadeleye Katkıda Bulunacaktır

Konseyin sonunda sunulan bildiride, Türkiye’nin Fırat’ın doğusunu terör unsurlarından arındırmak için başlattığı Barış Pınarı Harekatı’na da değinildi. Konsey, Barış Pınarı Harekatı’nda Türkiye’nin yanında olduğunu şu ifadelerle belirtti; "Türk Konseyi, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nın terörizmle mücadeleye, Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanmasına, Suriyelilerin teröristlerin zulmünden kurtarılmasına ve yerlerinden edilmiş Suriyelilerin ana vatanlarına güvenli ve gönüllü geri dönüşleri için şartların oluşturulmasına katkıda bulunacağına olan umut ve inançlarını beyan etmektedir."

Özbekistan Tam Üye olarak katıldı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’ne Özbekistan Cumhuriyeti de tam üye olarak katıldı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, bu günün kendileri için "tarihi bir gün" olduğunu ifade etti. Özbekistan'ı Konsey'e katılması dolayısıyla kutlayan Aliyev, Özbekistan'ın bu kararının Türk dünyasında birliğin daha da güçlenmesine ve iş birliğinin derinleşmesine katkı sağlayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Nahçıvan Anlaşması'nın 10. yıl dönümüne denk gelen ve aziz kardeşim Şevket Mirziyoyev'in de aramızda tam üye olarak katıldığı bu zirve, gerçekten tarihi bir nitelik taşıyor. Özbekistan'a yürekten 'aramıza hoş geldiniz' diyorum” sözleriyle Özbekistan’ın Zirveye katılışını tebrik etti.

Ortak Fon Kurulmasını Destekliyoruz

Uluslararası oluşumların dünya siyasetinde daha belirleyici bir pozisyona geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Türk Konseyi'nin diğer çok taraflı platformlarla iş birliği ve eş güdüm içinde faaliyet göstermesine önem veriyoruz. Konseyin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve İslam İşbirliği Teşkilatı nezdinde gözlemci statüye sahip olmasını arzu ediyoruz. Bu minvalde Türk dünyası nezdinde ortak bir fon kurulması önerisini destekliyoruz. Ancak öncelikle bu fonun mali, hukuki ve idari temellerinin sağlam atılması gerekiyor. Bu konuda sekreteryanın eş güdümünde ilgili ulusal ve uluslararası kurumların da tecrübesine başvurularak, kapsamlı bir çalışma yapılmasında fayda görüyoruz." ifadeleriyle ortak fon kurulması önerisini desteklediğini belirtti.

Azerbaycan barış pınarı macaristan türk Türkiye