Türk Konseyi'nin Adı 'Türk Devletleri Teşkilatı' Olacak

TAKİP ET

Türk Konseyi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Aile meclisimizin ismini 'Türk Devletleri Teşkilatı' olarak değiştiriyoruz. Bunun vakti çoktan gelmişti' dedi.

Türk Konseyi'nin 8. toplantısı İstanbul'da yapılıyor. Liderler Zirvesi öncesinde bugün Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, teşkilatın adının Türk Devletleri Teşkilatı olacağını söyledi. 

Toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdad Amreyev, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi, Kırgızistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbaev, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ve üye ülkelerden bakanlar ve temsilciler katıldı.

Çavuşoğlu, “aile meclisi” olarak nitelendirdiği Türk Konseyi’nin isminin “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirileceğini ifade etti. Türk Konseyi’nin (Türk Keneşi) dönem başkanlığı bu yıl Azerbaycan’dan Türkiye’ye geçecek. Çavuşoğlu  şöyle konuştu:

"Aksakallarımız Tecrübeleriyle Yolumuzu Aydınlatacaktır"

“Bu başarı hepimizin. Şimdi de değişen dünyaya uyum sağlayacak şekilde biz de önemli bir dönüşümün arifesindeyiz. Aynı kökten beslenen bir ulu ağacın farklı dallarıyız. Köklerimizi unutmadan birliğimizi pekiştirdikçe uluslararası gücümüzü arttıracağız.

İlk olarak, bu yıl kardeş Türkmenistan’ın gözlemci olarak katılımı ile aile fotoğrafımızı tamamlıyoruz. Değerli kardeşim sayın Raşit Meredov’un şahsında Türkmenistan’a aramıza hoş geldiniz diyorum. İkinci olarak, aile meclisimizin ismini ‘Türk Devletleri Teşkilatı’ olarak değiştiriyoruz. Bunun vakti çoktan gelmişti. Üçüncü olarak, Aksakallar Konseyi’nin gözden geçirilmiş yönetmeliğini kabul ediyoruz. Ortak kültürümüzde atanın sözü darda kaldığımızda bize hep yol gösterici olmuştur. Aksakallarımız tecrübeleriyle yolumuzu aydınlatacaktır.”

 

türk konseyi türklük türk dili konuşan ülkeler işbirliği konseyi zirve devlet başkanları zirvesi türk devletleri teşkilatı türk keneşi